ser Imeretyński w domu

Chcesz zrobić własny ser? To proste! Ser imeretyński to domowy ser oparty na kuchni gruzińskiej. Można go gotować bez żadnych dodatków lub nadal doprawiać przyprawami. Więc dzielę się przepisem, koniecznie spróbuj!
leno4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 40 % 4 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D 14 h 40 min

1. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia, podgrzej do ciepłego stanu (38 stopni).

2. Dodaj jogurt do ciepłego mleka (najlepiej domowy sfermentowany produkt mleczny, możesz wziąć śmietanę lub kefir), wymieszaj, pozostaw na pół godziny.

3. W międzyczasie zalej Zira wrzącą wodą, odstaw na chwilę, około 15 minut, a następnie spuść wodę.

4. Podpuszczkę rozcieńczyć w ciepłej wodzie o temperaturze około 35 stopni, wymieszać, pozostawić na 10 minut.

5. Następnie dodaj roztwór podpuszczki do masy mlecznej, dokładnie wymieszaj i pozostaw na godzinę, aby masa stała się gęsta.

6. Oddziel masę serową od serwatki (po prostu wybierz ją rękami) i przenieś do formy (używam durszlaka z płaskim dnem). Masę serową posypujemy płatkami pomidorów i papryki, a także zirą (tym razem zrobiłam dwa rodzaje sera: z dodatkiem i bez).

7. Umieszczamy durszlak na patelni, aby płyn spłynął i pozostawiamy w tej formie na 10-12 godzin.

8. Ser dojrzewa i jest przechowywany w specjalnej solance: wlej wodę do emaliowanej patelni, wlej sól i cukier, wymieszaj. Rozłóż główkę sera w powstałej solance i przykryj pokrywką.

9. W tej pozycji pozostaw na 3-4 dni, aby ser utworzył dziury.

oto taki pyszny ser imeretyński, spróbuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki pszenne - 336   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy