pokrzywa na zimę do zupy

najprostszy sposób na przygotowanie witamin zdrowych zieleni! Pokrzywa na zimę do zupy niesamowicie zawiera wiele witamin niezbędnych dla ludzkiego ciała. Przygotowany zgodnie z tym przepisem zachowuje wszystkie pozytywne właściwości w jak największym stopniu, ponieważ nie jest poddawany obróbce cieplnej.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 5 g
31 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przygotować pokrzywy na zimę do zupy? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Przepis jest niezwykle prosty, dlatego potrzebujesz tylko dwóch głównych składników - pokrzywy i soli. Lepiej jest używać młodych pokrzyw zebranych w lesie lub w kraju z dala od dróg. Możesz solić tylko liście lub, jak sugeruje przepis, liście wraz z młodymi soczystymi gałązkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą rzeczą do zrobienia jest posortowanie pokrzywy. W tym celu lepiej jest użyć grubych gumowych rękawiczek. Czasami zdarza się, że pokrzywa kłuje nawet przez nie, dlatego bądź ostrożny i ostrożny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij pokrzywy do głębokiej miski. Zalej osoloną zimną wodą. Pozostaw w ten sposób na chwilę. Odbywa się to w celu osła piasku, zmywania kurzu i wszelkiego rodzaju małych owadów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wrzuć warzywa do durszlaka, spłucz ponownie pod bieżącą zimną wodą. Następnie poczekaj, aż cała woda spłynie. Osusz liście i gałązki pokrzywy papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pokrzywę wraz z gałązkami na małe fragmenty. Pozostaw małe liście w całości. Umieść wszystko w głębokiej filiżance lub misce i posyp solą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj, aż pokrzywa da sok. Pozostaw na 10 minut i wszystko ponownie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze umyj słoiki i pokrywki produktem lub sodą. Spłucz kilka razy pod bieżącą wodą. Szczelnie włóż warzywa do słoików aż do góry, stale naciskając łyżką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamknij słoiki pokrywkami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrzywa jest gotowa na zimę! Przechowuj go w lodówce lub w innym wystarczająco chłodnym miejscu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przed zimą pokrzywa zebrana w ten sposób kosztuje bardzo dobrze. Późną jesienią lub zimą otwórz słoik soczystych, pachnących ziół i weź porcję wiosennych witamin.

możesz gotować zupy, barszcz i dania główne z takiej pokrzywy. Pamiętaj, że pokrzywa jest słona, dlatego przed użyciem wrzuć ją do durszlaka i zmyj nadmiar soli lub podczas gotowania dodaj mniej soli niż wskazano w przepisach.

z podanej liczby składników mam dwa słoiki po 150 gramów. 

smacznego! 


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pokrzywa - 33   kcal/100g

Podobne przepisy