skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotować pokrzywy na zimę do zupy? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Przepis jest niezwykle prosty, dlatego potrzebujesz tylko dwóch głównych składników - pokrzywy i soli. Lepiej jest używać młodych pokrzyw zebranych w lesie lub w kraju z dala od dróg. Możesz solić tylko liście lub, jak sugeruje przepis, liście wraz z młodymi soczystymi gałązkami.
Krok 2:
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest posortowanie pokrzywy. W tym celu lepiej jest użyć grubych gumowych rękawiczek. Czasami zdarza się, że pokrzywa kłuje nawet przez nie, dlatego bądź ostrożny i ostrożny.
Krok 3:
Wyślij pokrzywy do głębokiej miski. Zalej osoloną zimną wodą. Pozostaw w ten sposób na chwilę. Odbywa się to w celu osła piasku, zmywania kurzu i wszelkiego rodzaju małych owadów.
Krok 4:
Wrzuć warzywa do durszlaka, spłucz ponownie pod bieżącą zimną wodą. Następnie poczekaj, aż cała woda spłynie. Osusz liście i gałązki pokrzywy papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar wody.
Krok 5:
Pokrój pokrzywę wraz z gałązkami na małe fragmenty. Pozostaw małe liście w całości. Umieść wszystko w głębokiej filiżance lub misce i posyp solą.
Krok 6:
Dokładnie wymieszaj, aż pokrzywa da sok. Pozostaw na 10 minut i wszystko ponownie wymieszaj.
Krok 7:
Dobrze umyj słoiki i pokrywki produktem lub sodą. Spłucz kilka razy pod bieżącą wodą. Szczelnie włóż warzywa do słoików aż do góry, stale naciskając łyżką.
Krok 8:
Zamknij słoiki pokrywkami.
Krok 9:
Pokrzywa jest gotowa na zimę! Przechowuj go w lodówce lub w innym wystarczająco chłodnym miejscu.
Krok 10:
Przed zimą pokrzywa zebrana w ten sposób kosztuje bardzo dobrze. Późną jesienią lub zimą otwórz słoik soczystych, pachnących ziół i weź porcję wiosennych witamin.
możesz gotować zupy, barszcz i dania główne z takiej pokrzywy. Pamiętaj, że pokrzywa jest słona, dlatego przed użyciem wrzuć ją do durszlaka i zmyj nadmiar soli lub podczas gotowania dodaj mniej soli niż wskazano w przepisach.
z podanej liczby składników mam dwa słoiki po 150 gramów.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Pokrzywa - 33 kcal/100g