ciasto drożdżowe na serniki

pyszne, maślane, przewiewne i delikatne - do słodkich wypieków. To ciasto drożdżowe nadaje się do serników i bułek. Produkty pozostają miękkie na drugi dzień. Teraz gospodynie domowe coraz rzadziej gotują na cieście i żywych drożdżach, ale takie ugniatanie pozwala umieścić więcej muffinek, co sprawia, że smak jest wyjątkowy, a nie jak ciasto chlebowe.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 12-18 października

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 72 % 43 g
285 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto na serniki? Kluczem do sukcesu jest ta sama temperatura pokojowa dla wszystkich produktów. Dlatego wyjmij wszystko z lodówki w pół godziny. Równie ważne: odmierz składniki prawidłowo i zacznijmy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto. Aby to zrobić, pokrusz żywe prasowane drożdże w szeroką i głęboką miskę, ciasto będzie łatwiejsze do wzrostu. Dodaj 1 łyżeczkę.cukru. Wlej 1/2 ciepłego mleka i dodaj 1 łyżeczkę.mąki. Weź cukier i mąkę z całkowitej objętości, napełnij łyżkę małym groszkiem. Podgrzej mleko do 35-38 stopni, będzie zimniej-drożdżom trudniej się aktywować, w gorętszym grzyby umrą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj to & quot; gaduła" i pozostaw w ciepłym miejscu na 10-20 minut, aż Piankowa Czapka wzrośnie. Nie musisz się zakrywać. Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności drożdży, jeśli czapka się nie pojawi, drożdże nie są aktywne i należy je wymienić. Jak gotować ciasto na suchych drożdżach, napiszę na dole przepisu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto pasuje, przesiej mąkę. Przypomnę, najpierw mierzymy, a następnie przesiewamy. Przesiewanie rozluźni mąkę, pozbędzie się grudek i zanieczyszczeń, nasyci tlenem. Rozpuść i ostudź masło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej misce rozbij jajko i dodaj 1 żółtko. Dodaj pozostały cukier i sól, ubij trochę trzepaczką, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W przygotowanym, dobrze wyrośniętym cieście dodaj resztki ciepłego mleka. Wymieszaj i wlej masę jajeczną. Jeśli objętość miski nie pozwala, wlej do większej. Wygodnie jest natychmiast umieścić ciasto w misce do wyrabiania ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz w dwóch etapach dodaj przesianą mąkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nie dodawaj całej mąki na raz, pozostaw 30-40 gr., może być potrzebny pod koniec ugniatania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagnieść ciasto, najpierw szpatułką, a następnie ręką. Gdy cała mąka zostanie zwilżona, a ciasto będzie gładkie, wlej stopione masło w dwóch etapach. Ciasto okaże się lepkie, lepkie. Ugniataj przez około 15 minut, w razie potrzeby dodaj zarezerwowaną mąkę. Na koniec zbierze się w bryłę, stanie się gładsza i bardziej elastyczna.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Najpierw zagniatałem w misce, po dodaniu całej mąki kontynuowałem na stole.Ale mąka nie została już dodana, a blat i ręce lekko posmarowane olejem roślinnym. Dobrze zagniecione ciasto nie przykleja się do dłoni, jest gładkie i delikatne, przewiewne. Zaokrąglij ciasto, wyginając krawędzie w dół,a następnie umieść w przestronnej, czystej misce. Wewnątrz lekko posmaruj go bezwonnym olejem roślinnym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj miskę folią i pozostaw do fermentacji na 1-1,5 godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów. W ten sposób ciasto przyszło mi po godzinie, wzrosło prawie 2,5 razy. Wkładam go do lekko rozgrzanego i wyłączonego piekarnika, temperatura nie przekracza 38-40 stopni. Gotowe ciasto okazało się 790 gr., wystarcza na 9 serników po około 87 gr.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Oto serniki z tego testu. Jak je przygotować? Zmiel gotowe ciasto, podziel na 9 Kolobok. Połóż je na blasze wyłożonej pergaminem, przykryj folią i pozostaw na 30 minut. Następnie wykonaj nacięcie, naciskając nasmarowane dno szklanki. Posmaruj brzegi ciasta jajkiem + 1st. l. mleko, włóż nadzienie, posyp kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku t 190&039; około 25 minut, aż się zarumieni. Schłodzić gotowe na ruszcie i spróbować!

z tego ciasta zrobiłam serniki z twarogiem, wiśniami i kruszonką.

umysł nie odejdzie, ale smak jest cudowny! Podczas pieczenia jest cudowny aromat, do którego domownicy uciekają z niecierpliwością, aby pobrać próbkę. Obserwują przez drzwi piekarnika, gdzie jak magia serniki puchną, unoszą się, a następnie delikatnie rumienią. Widok jest fascynujący!

kto kocha pieczenie, możesz rozpocząć podwójną normę. Przepis jest udany, proporcje są zweryfikowane, nie należy ich łamać. Wtedy wynik zawsze cię zadowoli, spróbuj!

podaję szczegółowy opis procesu, szczególnie dla początkujących i tych, którzy boją się rozpocząć ciasto drożdżowe. Czas oczywiście będzie potrzebny, ale warto!

smak różni się radykalnie od zakupionych, nawet nie trzeba porównywać. Wszystko dlatego, że ciasto maślane. Co to jest Muffin? Muffin to te dodatki do ciasta, które nadają mu szczególny smak. To jajka, cukier, mleko, masło. Jajka dają puszystość, cukier słodycz, mleko i masło kruchość. Wprowadzane są również przyprawy, cóż, jak takie ciasto może nie być smaczne?

jednak ciasto drożdżowe maślane jest cięższe, trudniejsze do ugniatania i nadaje się dłużej niż ciasto niesłodkie. Jest cierpliwość i praca...

to ciasto można również zrobić na suchych drożdżach. Przygotowanie ciasta i ugniatanie ciasta będzie nieco inne:

wlej 4G suchych drożdży do miski do wyrabiania ciasta. Dodaj 1 łyżeczkę. l. cukier i 2 łyżki. l. mąka z całkowitej objętości, napełnij łyżki małym groszkiem. Wymieszaj suchą mieszaninę i ciągle mieszając, stopniowo wlewaj wszystkie 190 ml ciepłego mleka. Pozostaw na 15-20 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka.

następnie dodaj pozostały cukier, sól, 1 jajko i żółtko, a następnie od kroku nr 7 gotuj zgodnie z przepisem.

i zobacz szczegółowy opis z krokami fotograficznymi, możesz zrobić same serniki w moim przepisie serniki z kwaśną śmietaną .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy