ciasto z galaretką

Świetne ciasto na ciasto z dowolnym nadzieniem! Ciasta z galaretką są bardzo łatwe do przygotowania. Najważniejsze w tym jest odpowiednio przygotowane ciasto. Bardzo często ciasto na takie ciasto okazuje się chude i niezbyt smaczne. Dlatego chcę podzielić się z wami przepisem na ciasto na śmietanie z majonezem. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 54 % 21 g
węglowodany 28 % 11 g
264 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ciasto, wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Połącz śmietanę i majonez w misce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj jaja kurze do miski. Wymieszaj całą masę, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę przez sito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przesianą mąkę, sodę i trochę soli do ciasta. Nie dodawaj całej mąki od razu. W razie potrzeby możesz dodać kolejne 1-2 łyżki mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść trochę gęste, gładkie ciasto. Sam dostosuj poziom mąki. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana. Z tego ciasta możesz zrobić ciasto z dowolnym nadzieniem. Podczas nalewania ciasta wlej 2/3 ciasta do naczynia do pieczenia, ułóż dowolne nadzienie i polej pozostałym ciastem. Tylko upewnij się, że nadzienie nie jest zbyt wilgotne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Użyłam tego ciasta na ciasto z duszoną kapustą i mięsem. Jeśli przygotowujesz ciasto z niesłodzonym nadzieniem, posyp wierzch sezamem. Gotuj z przyjemnością!

jeśli nie wiesz, jak gotować lub nie lubisz majstrować przy przygotowywaniu złożonego ciasta, z pewnością spodoba ci się Wersja ciasta na cieście galaretowym.
ciasto na ciasto, gotowane na śmietanie z majonezem, w gotowej formie jest miękkie i smaczne, a konsystencja przypomina masło. Dlatego każde ciasto na takim cieście będzie bardzo delikatne i smaczne.
użycie majonezu w cieście jest pożądane, ale jeśli. z jakiegoś powodu jego użycie jest niemożliwe, zamiast majonezu można dodać stopione masło.
istnieje wiele opcji nadzień do ciasta z galaretką. To ciasta z kurczakiem, z rybą, z mięsem, z kapustą, z grzybami, z serem. Ciasta z galaretką mogą być również słodkie - jednym z takich ciast jest charlotte z jabłkami. Ale w tym przypadku do ciasta należy dodać trochę cukru zamiast soli.
i możesz ugotować takie ciasto na cieście galaretowym zarówno w piekarniku, jak iw powolnej kuchence.
Pokaż trochę wyobraźni i za każdym razem na stole będzie nowe ciasto!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy