skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ciasto, wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Połącz śmietanę i majonez w misce.
Krok 2:
Dodaj jaja kurze do miski. Wymieszaj całą masę, aż będzie gładka.
Krok 3:
Przesiej mąkę przez sito.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę, sodę i trochę soli do ciasta. Nie dodawaj całej mąki od razu. W razie potrzeby możesz dodać kolejne 1-2 łyżki mąki.
Krok 5:
Zagnieść trochę gęste, gładkie ciasto. Sam dostosuj poziom mąki. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana. Z tego ciasta możesz zrobić ciasto z dowolnym nadzieniem. Podczas nalewania ciasta wlej 2/3 ciasta do naczynia do pieczenia, ułóż dowolne nadzienie i polej pozostałym ciastem. Tylko upewnij się, że nadzienie nie jest zbyt wilgotne.
Krok 6:
Użyłam tego ciasta na ciasto z duszoną kapustą i mięsem. Jeśli przygotowujesz ciasto z niesłodzonym nadzieniem, posyp wierzch sezamem. Gotuj z przyjemnością!
jeśli nie wiesz, jak gotować lub nie lubisz majstrować przy przygotowywaniu złożonego ciasta, z pewnością spodoba ci się Wersja ciasta na cieście galaretowym.
ciasto na ciasto, gotowane na śmietanie z majonezem, w gotowej formie jest miękkie i smaczne, a konsystencja przypomina masło. Dlatego każde ciasto na takim cieście będzie bardzo delikatne i smaczne.
użycie majonezu w cieście jest pożądane, ale jeśli. z jakiegoś powodu jego użycie jest niemożliwe, zamiast majonezu można dodać stopione masło.
istnieje wiele opcji nadzień do ciasta z galaretką. To ciasta z kurczakiem, z rybą, z mięsem, z kapustą, z grzybami, z serem. Ciasta z galaretką mogą być również słodkie - jednym z takich ciast jest charlotte z jabłkami. Ale w tym przypadku do ciasta należy dodać trochę cukru zamiast soli.
i możesz ugotować takie ciasto na cieście galaretowym zarówno w piekarniku, jak iw powolnej kuchence.
Pokaż trochę wyobraźni i za każdym razem na stole będzie nowe ciasto!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g