ciasto na pierogi na kefirze
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej kefir do miski, dodaj do niej sodę i wymieszaj.
2. Wlej sól i cukier do kefiru, ponownie mieszaj.
3. Przesiej mąkę i dodaj do mieszanki kefiru w małych porcjach, wlej olej roślinny i zagniataj ciasto. Ugniataj, aż stanie się gęsty i jednorodny.
4. Powstałe ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę, po czym jest gotowe do uformowania z niego pierogów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g