ciasto na pierogi na kefirze

stagnacja kefiru? Możesz zrobić z niego miękkie, elastyczne ciasto! Podoba mi się przepis na takie ciasto na pierogi, ponieważ okazuje się, że jest bardzo elastyczny - łatwo z nim pracować, a pierogi nie pękają podczas rzeźbienia. A po ugotowaniu pozostają nienaruszone. Ciasto gotowych pierogów wygląda pięknie i smakuje świetnie!
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 76 % 35 g
205 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. Wlej kefir do miski, dodaj do niej sodę i wymieszaj.

2. Wlej sól i cukier do kefiru, ponownie mieszaj.

3. Przesiej mąkę i dodaj do mieszanki kefiru w małych porcjach, wlej olej roślinny i zagniataj ciasto. Ugniataj, aż stanie się gęsty i jednorodny.

4. Powstałe ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę, po czym jest gotowe do uformowania z niego pierogów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy