ciasto na pierogi mleczne z dodatkiem wody

bardzo szybki, łatwy, pyszny przepis !Najdelikatniejsze ciasto ! Ciasto według tego przepisu uzyskuje się o bardzo delikatnym smaku, elastycznym, podczas gotowania pierogi się nie rozpadają, nadzienie pozostaje w środku !Bardzo łatwo jest pracować z takim testem !
KonfeterraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 74 % 40 g
247 kcal
IG: 3 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

ciasto na pierogi składa się z mąki, jajek i wody (rzadziej mleka). Nadzienie klasycznych pierogów wykonane jest z wołowiny, wieprzowiny i / lub jagnięciny z dodatkiem różnych przypraw, cebuli, czasem czosnku, możliwe jest również użycie mięsa niedźwiedzia, jelenia, łosia, gęsi, ryb, smalcu wieprzowego, ziemniaków, kapusty.
pierogi są przechowywane zamrożone i gotowane tuż przed spożyciem. Wkłada się je do wrzącej wody lub bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego i gotuje do wypłynięcia, a następnie przez kolejne 2 do 5 minut. Podczas gotowania możesz dodać liść laurowy i cebulę do bulionu.

Klasyczne pierogi są spożywane tylko z 3% octem, pieprzem, musztardą lub chrzanem. Mogą być podawane z różnymi sosami, keczupem, majonezem, śmietaną, masłem. Czasami pierogi są smażone po ugotowaniu, aż pojawią się złote skórki, lub surowe pierogi są smażone do miękkości. Pierogi można również podawać razem z bulionem, w którym zostały ugotowane, jako pierwsze danie. Praktykuje się również gotowanie pierogów w ceramicznych naczyniach w piekarniku lub na parze (w zależności od wielkości 15-25 minut).

dziś zwracam uwagę na przepis na bardzo smaczne ciasto na pierogi lub pierogi ! Ciasto przygotowuję według tego przepisu od bardzo dawna ! Ciasto okazuje się bardzo delikatne, elastyczne i smaczne ! Nie odmawiaj sobie przygotowania pysznych domowych pierogów lub pierogów, jeśli kiedyś ci się nie udało! Dzisiaj z takim testem odniesiesz sukces !

1. Wlej ciepłe mleko i ciepłą wodę ( nie gorącą) do pojemnika, dodaj sól, olej roślinny i ubij jajko. Wymieszać.

2. Dodaj mąkę kawałek po kawałku i zagniataj ciasto. Ugniataj ciasto przez 15 minut, nie musisz się spieszyć, ciasto powinno stać się bardzo elastyczne!

3. Przykryj gotowe ciasto i odstaw na 10-15 minut.

ciasto jest gotowe ! Możesz zacząć gotować pyszne pierogi lub pierogi !

smacznego dla wszystkich ! Gotuj z przyjemnością !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy