skład / składniki
metoda gotowania
ciasto na pierogi składa się z mąki, jajek i wody (rzadziej mleka). Nadzienie klasycznych pierogów wykonane jest z wołowiny, wieprzowiny i / lub jagnięciny z dodatkiem różnych przypraw, cebuli, czasem czosnku, możliwe jest również użycie mięsa niedźwiedzia, jelenia, łosia, gęsi, ryb, smalcu wieprzowego, ziemniaków, kapusty.
pierogi są przechowywane zamrożone i gotowane tuż przed spożyciem. Wkłada się je do wrzącej wody lub bulionu mięsnego, rybnego lub warzywnego i gotuje do wypłynięcia, a następnie przez kolejne 2 do 5 minut. Podczas gotowania możesz dodać liść laurowy i cebulę do bulionu.
Klasyczne pierogi są spożywane tylko z 3% octem, pieprzem, musztardą lub chrzanem. Mogą być podawane z różnymi sosami, keczupem, majonezem, śmietaną, masłem. Czasami pierogi są smażone po ugotowaniu, aż pojawią się złote skórki, lub surowe pierogi są smażone do miękkości. Pierogi można również podawać razem z bulionem, w którym zostały ugotowane, jako pierwsze danie. Praktykuje się również gotowanie pierogów w ceramicznych naczyniach w piekarniku lub na parze (w zależności od wielkości 15-25 minut).
dziś zwracam uwagę na przepis na bardzo smaczne ciasto na pierogi lub pierogi ! Ciasto przygotowuję według tego przepisu od bardzo dawna ! Ciasto okazuje się bardzo delikatne, elastyczne i smaczne ! Nie odmawiaj sobie przygotowania pysznych domowych pierogów lub pierogów, jeśli kiedyś ci się nie udało! Dzisiaj z takim testem odniesiesz sukces !
1. Wlej ciepłe mleko i ciepłą wodę ( nie gorącą) do pojemnika, dodaj sól, olej roślinny i ubij jajko. Wymieszać.
2. Dodaj mąkę kawałek po kawałku i zagniataj ciasto. Ugniataj ciasto przez 15 minut, nie musisz się spieszyć, ciasto powinno stać się bardzo elastyczne!
3. Przykryj gotowe ciasto i odstaw na 10-15 minut.
ciasto jest gotowe ! Możesz zacząć gotować pyszne pierogi lub pierogi !
smacznego dla wszystkich ! Gotuj z przyjemnością !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g


