skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić ciasto na pierogi +na wodzie? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Istnieją różne przepisy na ciasto na pierogi i różne sposoby jego przygotowania, każda gospodyni domowa z reguły ma swój ulubiony. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej, w zależności od gęstości produktu. Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. Mąkę należy przesiać, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Ponadto przesiewanie mąki pozwala pozbyć się produktu z
Krok 2:

W szklance wody rozpuść łyżeczkę soli. Aby sól lepiej się rozpuściła, lepiej jest używać ciepłej i zawsze przegotowanej wody. Pozwól wodzie ostygnąć, powinna być zimna do wyrabiania ciasta. W środku mąki robimy wgłębienie i wlewamy solony roztwór. Wymieszaj składniki.
Krok 3:

Wbij jajko kurze do miski i dokładnie wymieszaj składniki. Aby jajko kurze było łatwiejsze do zmielenia z innymi składnikami, lepiej wcześniej ubić je widelcem lub trzepaczką w osobnej misce, aby białko całkowicie się rozdzieliło, a mieszanina stała się jednorodna.
Krok 4:

Następnie wlej mieszaninę jajek do miski z mąką. Wymieszaj składniki łyżką, aż składniki zaczną się łączyć w jedną masę. Wlej olej roślinny i ponownie dobrze wymieszaj.
Krok 5:

Następnie rozłóż półfabrykat ciasta na pierogi na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj wyrabianie ciasta rękami, w razie potrzeby dodając trochę mąki pszennej, aż ciasto uzyska pożądaną konsystencję. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie, nie przylegające do dłoni.
Krok 6:

Możesz sprawdzić gotowość ciasta w następujący sposób: połóż kulkę ciasta na stole, powinna zachować swój kształt. Włóż ciasto do plastikowej torby i pozostaw na pół godziny na stole. W międzyczasie możesz przygotować nadzienie do pierogów. Po określonym czasie ponownie ugniatamy ciasto rękami i możemy przejść do modelowania pierogów. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g




