ciasto na pierogi na wodzie

Łatwe, szybkie w przygotowaniu i niedrogie ciasto! Pierogi zrobione własnymi rękami są znacznie smaczniejsze niż te zakupione w sklepie. Ale nie wszyscy lubią majstrować przy cieście, uważając to za długą czynność. Ale ciasto gotowane na wodzie okazuje się tak posłuszne, że praca z nim to przyjemność.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 77 % 46 g
261 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto na pierogi +na wodzie? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Istnieją różne przepisy na ciasto na pierogi i różne sposoby jego przygotowania, każda gospodyni domowa z reguły ma swój ulubiony. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej, w zależności od gęstości produktu. Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. Mąkę należy przesiać, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Ponadto przesiewanie mąki pozwala pozbyć się produktu z

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W szklance wody rozpuść łyżeczkę soli. Aby sól lepiej się rozpuściła, lepiej jest używać ciepłej i zawsze przegotowanej wody. Pozwól wodzie ostygnąć, powinna być zimna do wyrabiania ciasta. W środku mąki robimy wgłębienie i wlewamy solony roztwór. Wymieszaj składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajko kurze do miski i dokładnie wymieszaj składniki. Aby jajko kurze było łatwiejsze do zmielenia z innymi składnikami, lepiej wcześniej ubić je widelcem lub trzepaczką w osobnej misce, aby białko całkowicie się rozdzieliło, a mieszanina stała się jednorodna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej mieszaninę jajek do miski z mąką. Wymieszaj składniki łyżką, aż składniki zaczną się łączyć w jedną masę. Wlej olej roślinny i ponownie dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie rozłóż półfabrykat ciasta na pierogi na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj wyrabianie ciasta rękami, w razie potrzeby dodając trochę mąki pszennej, aż ciasto uzyska pożądaną konsystencję. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie, nie przylegające do dłoni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz sprawdzić gotowość ciasta w następujący sposób: połóż kulkę ciasta na stole, powinna zachować swój kształt. Włóż ciasto do plastikowej torby i pozostaw na pół godziny na stole. W międzyczasie możesz przygotować nadzienie do pierogów. Po określonym czasie ponownie ugniatamy ciasto rękami i możemy przejść do modelowania pierogów. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy