skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę, większość wymaganej ilości, do przestronnej miski. Reszta będzie musiała być stopniowo dodawana podczas wyrabiania ciasta.
Krok 2:
Dodaj jajko, które powinno mieć temperaturę pokojową. Dlatego wcześniej wyjmij go z lodówki.
Krok 3:
Posyp mąkę solą.
Krok 4:
Wymieszaj, aby jajko rozłożyło się równomiernie na mące.
Krok 5:
Następnie dodaj wodę do mąki i zacznij wyrabiać ciasto.
Krok 6:
Stopniowo dodawaj mąkę, aby ciasto było gęste i nie przyklejało się do rąk. Mąka może zająć więcej niż wskazano w przepisie. Zobacz, jak pracujesz nad testem. Najpierw wygodnie jest zagnieść ciasto drewnianą szpatułką, a następnie ugniatać rękami. Zagniataj ciasto przez kilka minut, aby było jednolite, gęste i plastyczne.
Krok 7:
Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i odstaw na chwilę, odpocznij. Użyj ciasta zgodnie z przeznaczeniem.
chinkali są zwykle przygotowywane z nadzieniem z dodatkiem wody, więc ciasto powinno być dla nich gęste, ale wystarczająco elastyczne, aby ciasto nie mogło się rozerwać po ugotowaniu i nie wyciekał sok z nadzienia.
umiejętność rzeźbienia chinkali polega na tworzeniu wielu fałd na cieście. W końcu w rezultacie powinieneś dostać torbę. Dlatego konsystencja ciasta na chinkali zależy nie tylko od smaku przyszłego dania, ale także od jego projektu.
ciasto można przygotować na różne sposoby-zwykłe ciasto z wody i mąki lub ciasto z dodatkiem jajka. W każdym razie powinien być dość plastyczny. aby zachować wszystkie soki przygotowywanego dania w środku.
proces ugniatania gęstego ciasta jest dość pracochłonny, dlatego najwygodniej jest używać sprzętu kuchennego - miksera do ciasta lub wypiekacza do chleba. Ciasto najlepiej przygotować tuż przed gotowaniem samych chinkali. Pozostawienie go na inny czas nie jest zalecane. Ponieważ po przechowywaniu ciasto stanie się ciężkie i bardzo gęste.
w razie potrzeby do ciasta można dodać trochę przypraw, co nada gotowemu daniu dodatkowy apetyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g