skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Miałem jajka i masło z lodówki, ale olej można wyjąć z zamrażarki, dopiero wtedy pokrój go wcześniej w średnie kostki.
Krok 2:
Mąkę należy przesiać.
Krok 3:
Dodaj szczyptę soli do mąki, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i 50 g cukru pudru. Dobrze wymieszaj i wlej do miski blendera, aby ciasto ugotowało się znacznie szybciej.
Krok 4:
Dodaj kostki dobrze schłodzonego wysokiej jakości masła do suchej mieszanki, wymieszaj. Otrzymasz mączne okruchy.
Krok 5:
Następnie dodaj dwa żółtka i wlej dwie łyżki bardzo zimnej wody. Jeszcze raz wymieszaj.
Krok 6:
Przenieś powstałą masę na stół i zbierz w bryłę. Ciasto nie klei się, nie trzeba odkurzać mąką. Nie warto też ugniatać przez długi czas, Ciasto kruche tego nie lubi, ponieważ gotowe produkty okażą się twarde. Ciasto można złożyć w jedną dużą kulkę, jak na zdjęciu, lub podzielić na pół i zagnieść w ciasto, jak chcesz. Umieść w torbie lub folii spożywczej i włóż do lodówki na 30 minut. lub w zamrażarce na 15 minut lub możesz natychmiast ugotować. Zależy od twoich umiejętności.
Krok 7:
Gotowe ciasto można rozwałkować między 2 arkuszami pergaminu o grubości 0,5-0,7 cm i wyciąć w kształcie ciasteczek lub półfabrykatów na kosze, soki. Możesz wziąć duży kawałek ciasta i rozprowadzić ręce na formie / na ciasto lub sernik../. Piec w rozgrzanym piekarniku, t 200&039; ciasteczka i kosze 10-15 minut, duże ciasto około 25 minut, aż lekko się zarumienią. Ciasteczka można zanurzyć w cukrze lub ugotować z nadzieniem.
Kategoria zmiękczaczy obejmuje tłuszcze do gotowania: masło i oleje roślinne, smalec wieprzowy (tłuszcz) oraz mieszankę olejowo-tłuszczową. Podczas ugniatania i obróbki cieplnej cząsteczki tłuszczu otaczają długie pasma glutenu i skracają je.
podobne właściwości mają nie tylko tłuszcze, ale także produkty o wysokiej zawartości tłuszczu – śmietana, śmietana, pełnotłuste mleko, ser śmietankowy, masło orzechowe, żółtka jaj.
struktura gotowego produktu zależy od tego, w jaki sposób tłuszcz jest wprowadzany do ciasta. Jeśli tłuszcz jest wcierany w suche składniki lub zwinięty w ciasto (na przykład w ciasto francuskie) – wypieki uzyskuje się z warstwową strukturą. Jeśli tłuszcz jest ubijany z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie mieszany z resztą składników, uzyskuje się drobnoporowatą, luźną strukturę.
większość nie wdaje się w takie szczegóły, ale po prostu woli użyć udanego, sprawdzonego przepisu i jest przed tobą.
z tego ciasta zawsze każde ciasto, w którym potrzebne jest kruche ciasto, jest pyszne !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g