ciasto na żółtkach

kruche ciasto kruche na kosze, ciasta, ciasteczka.. Ciasto na żółtkach jest często przygotowywane, przygotowywane są z niego różne produkty, mogą to być: - biszkopt, makaron, pierogi. Ciasto może być również różne: - drożdżowe, Francuskie, pierogi.. i oczywiście piasek. Łączy je jeden składnik-żółtko jaja. Rzadko myślimy o tym, co każdy z komponentów daje testowi, jaki jest ich konkretny cel funkcjonalny. W tym przypadku żółtko zastępuje tłuszcz, który sprawia, że wypieki są delikatne i nie suche, a ciasto kruche i bardzo smaczne.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 32 % 24 g
węglowodany 59 % 44 g
411 kcal
IG: 0 / 2 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Miałem jajka i masło z lodówki, ale olej można wyjąć z zamrażarki, dopiero wtedy pokrój go wcześniej w średnie kostki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mąkę należy przesiać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj szczyptę soli do mąki, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i 50 g cukru pudru. Dobrze wymieszaj i wlej do miski blendera, aby ciasto ugotowało się znacznie szybciej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj kostki dobrze schłodzonego wysokiej jakości masła do suchej mieszanki, wymieszaj. Otrzymasz mączne okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj dwa żółtka i wlej dwie łyżki bardzo zimnej wody. Jeszcze raz wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś powstałą masę na stół i zbierz w bryłę. Ciasto nie klei się, nie trzeba odkurzać mąką. Nie warto też ugniatać przez długi czas, Ciasto kruche tego nie lubi, ponieważ gotowe produkty okażą się twarde. Ciasto można złożyć w jedną dużą kulkę, jak na zdjęciu, lub podzielić na pół i zagnieść w ciasto, jak chcesz. Umieść w torbie lub folii spożywczej i włóż do lodówki na 30 minut. lub w zamrażarce na 15 minut lub możesz natychmiast ugotować. Zależy od twoich umiejętności.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto można rozwałkować między 2 arkuszami pergaminu o grubości 0,5-0,7 cm i wyciąć w kształcie ciasteczek lub półfabrykatów na kosze, soki. Możesz wziąć duży kawałek ciasta i rozprowadzić ręce na formie / na ciasto lub sernik../. Piec w rozgrzanym piekarniku, t 200&039; ciasteczka i kosze 10-15 minut, duże ciasto około 25 minut, aż lekko się zarumienią. Ciasteczka można zanurzyć w cukrze lub ugotować z nadzieniem.

Kategoria zmiękczaczy obejmuje tłuszcze do gotowania: masło i oleje roślinne, smalec wieprzowy (tłuszcz) oraz mieszankę olejowo-tłuszczową. Podczas ugniatania i obróbki cieplnej cząsteczki tłuszczu otaczają długie pasma glutenu i skracają je.

podobne właściwości mają nie tylko tłuszcze, ale także produkty o wysokiej zawartości tłuszczu – śmietana, śmietana, pełnotłuste mleko, ser śmietankowy, masło orzechowe, żółtka jaj.

struktura gotowego produktu zależy od tego, w jaki sposób tłuszcz jest wprowadzany do ciasta. Jeśli tłuszcz jest wcierany w suche składniki lub zwinięty w ciasto (na przykład w ciasto francuskie) – wypieki uzyskuje się z warstwową strukturą. Jeśli tłuszcz jest ubijany z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie mieszany z resztą składników, uzyskuje się drobnoporowatą, luźną strukturę.

większość nie wdaje się w takie szczegóły, ale po prostu woli użyć udanego, sprawdzonego przepisu i jest przed tobą.

z tego ciasta zawsze każde ciasto, w którym potrzebne jest kruche ciasto, jest pyszne !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy