skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do ciasta. Wcześniej wyjmij kefir, jajka i masło z lodówki, aby masło zmiękło, a kefir i jajka ogrzały się do temperatury pokojowej. Śmietana i kefir mogą mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że zawartość kalorii w wypiekach będzie zależeć od zawartości tłuszczu w użytych produktach.
Krok 2:
Do nadzienia weź świeżą białą kapustę, cebulę i olej do smażenia.
Krok 3:
Przygotuj ciasto. Wlej kefir do głębokiej miski, dodaj jaja kurze. Jajka należy dokładnie umyć przed użyciem, ponieważ nawet na pozornie czystej skorupce mogą znajdować się szkodliwe bakterie. Użyj detergentów do żywności i pędzla.
Krok 4:
Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem, a wypieki są bardziej przewiewne i puszyste. Proszek do pieczenia wymieszaj wcześniej z niewielką ilością mąki, aby lepiej rozprowadzić na cieście. Możesz go zastąpić sodą oczyszczoną (1 herbata. l.). W takim przypadku nie jest konieczne gaszenie go octem, ponieważ kefir doskonale poradzi sobie z tym zadaniem. W kawałkach dodaj mąkę, proszek do pieczenia, zmiękczone masło i śmietanę do ciasta.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Jego konsystencja powinna być jak gęsta śmietana, gładka i bez grudek mąki. Ciasto jest gotowe. Pozostaw na około 20-30 minut, aby mąka uwolniła gluten. W tym czasie zrób nadzienie.
Krok 6:
Wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia na patelnię. Dobrze podgrzej. Drobno posiekaj cebulę i wyślij na patelnię. Smażyć, ciągle mieszając, aż będzie półprzezroczysty. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu podczas krojenia, najpierw umyj cebulę i nóż zimną wodą. Wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia na patelnię. Dobrze podgrzej.
Krok 7:
Obierz kapustę z brązowych górnych liści. Wytnij główkę kapusty, weź potrzebną część, zawiń resztę w folię spożywczą i włóż do lodówki do przechowywania. Drobno posiekaj kapustę nożem lub specjalną tarką.
Krok 8:
Włóż kapustę na patelnię do cebuli i smaż do miękkości na małym ogniu, mieszając. Trochę ostudzić. Jeśli chcesz, dodaj mięso mielone – będzie smaczniejsze.
Krok 9:
Lekko nasmaruj formę żaroodporną olejem roślinnym. Wlać połowę ciasta. Równomiernie połóż na nim nadzienie.
Krok 10:
Wypełnij nadzienie pozostałym ciastem. Włóż wcześniej (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania) piekarnik rozgrzany do 180 stopni. Piec ciasto przez około 30-40 minut. Sprawdź gotowość pieczenia drewnianym szpikulcem. Gdy ciasto zrumieni się na wierzchu, przebij je w kilku miejscach szpikulcem, jeśli wyjdzie suche, to gotowe.
Krok 11:
Wyjmij formę do ciasta z piekarnika. Ostudź trochę, a następnie przenieś z formy na półmisek.
Krok 12:
Apetyczne, obfite ciasto jest gotowe. Smacznego!
________________________________________________________________
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej roślinny jest wystarczająco dobrze podgrzany na patelni. Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g