krem Tiramisu z mascarpone

Krem na surowych jajkach na słynny włoski deser. Kontrowersje kulinarne wciąż nie ustępują o tiramisu. A główne nieporozumienia dotyczą kremu: jak najlepiej go ugotować-na surowych jajach lub z obróbką temperaturową. Powiem od razu-surowe jajka są dość niebezpieczne. Jednak nawet to ryzyko nie może zmusić mnie do rezygnacji z kilku łyżek ajerkoniaka, kiedy gotuję Charlotte. Dlatego też nie martwiłem się zbytnio. Powiedzieć, że bardzo podobał mi się ten krem, to niewiele powiedzieć. Najsmaczniejsze z tych, które próbowałem w tiramisu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 49 % 26 g
węglowodany 40 % 21 g
336 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel białka od żółtek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz żółtka z cukrem pudrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij w jasną, bujną masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mascarpone w temperaturze pokojowej i mieszaj, aż będzie gładka. Ubij mikserem z małą prędkością i przez bardzo krótki czas, ponieważ mascarpone można przebić i pójdzie z płatkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz białka z solą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij mikserem w mocną pianę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Delikatnie wymieszaj ubite białka z masą serową.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powinien uzyskać jednolity, puszysty krem. Możesz gotować tiramisu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g

Podobne przepisy