ciasto shaneg z ziemniakami

Proste ciasto drożdżowe na pyszne ziemniaki! Wielu, którzy latem odwiedzali babcię w wiosce jako dziecko, zna smak ziemniaków. Ten pyszny gorący wypiek z aromatycznym, delikatnym nadzieniem ziemniaczanym nie pozostawi nikogo obojętnym: ani dorosłych, ani dzieci.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 66 % 40 g
299 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Sekret sukcesu w przygotowywaniu pysznych shanegów ziemniaczanych tkwi przede wszystkim w udanym cieście drożdżowym. Istnieją różne przepisy na ciasto drożdżowe. Do shaneg potrzebujesz miękkiego ciasta drożdżowego. W szklance ciepłej wody podgrzanej do 36 stopni rozpuść cukier, dodaj łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj, aby mąka się rozdzieliła. Wlej suche drożdże, wymieszaj i umieść mieszaninę w ciepłym miejscu na 15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na powierzchni mieszaniny powinna pojawić się Czapka z pianki drożdżowej, co oznacza, że wszystko zostało zrobione poprawnie, drożdże zostały aktywowane. Masło rozpuść w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbijamy jajko kurze do miski, dodajemy sól, ubijamy jajko kurze, nie do uzyskania piany, ale aby białko się rozdzieliło, mieszanina jaj stała się jednorodna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej drożdże i stopione masło do miski z mieszanką jajeczną. Wymieszaj mieszaninę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną. Konieczne jest przesiewanie mąki i robienie tego lepiej kilka razy, aby dobrze nasycić tlenem. Dodaj mąkę w częściach, za każdym razem mieszając masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania łyżką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie. Ciasto drożdżowe uwielbia ręce i dlatego należy je ugniatać tak długo, jak to możliwe, co najmniej pół godziny. Ciasto powinno stać się elastyczne i lekko przylegać do dłoni, ale nie pozostawać na nich. Następnie włóż ciasto z powrotem do miski. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na dwie godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto stoi, przygotuj tłuczone ziemniaki do nadzienia. Po określonym czasie ciasto powinno się podwoić. Ugniatamy go i przechodzimy do formowania i pieczenia shaneg. Ciasto dzielimy na wymaganą liczbę kawałków, zwijamy z nich kulki i zwijamy w ciasta. Na każdy z nich nakładamy nadzienie ziemniaczane, smarujemy kwaśną śmietaną i pieczemy w piekarniku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy