skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Sekret sukcesu w przygotowywaniu pysznych shanegów ziemniaczanych tkwi przede wszystkim w udanym cieście drożdżowym. Istnieją różne przepisy na ciasto drożdżowe. Do shaneg potrzebujesz miękkiego ciasta drożdżowego. W szklance ciepłej wody podgrzanej do 36 stopni rozpuść cukier, dodaj łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj, aby mąka się rozdzieliła. Wlej suche drożdże, wymieszaj i umieść mieszaninę w ciepłym miejscu na 15 minut.
Krok 2:
Na powierzchni mieszaniny powinna pojawić się Czapka z pianki drożdżowej, co oznacza, że wszystko zostało zrobione poprawnie, drożdże zostały aktywowane. Masło rozpuść w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.
Krok 3:
Wbijamy jajko kurze do miski, dodajemy sól, ubijamy jajko kurze, nie do uzyskania piany, ale aby białko się rozdzieliło, mieszanina jaj stała się jednorodna.
Krok 4:
Wlej drożdże i stopione masło do miski z mieszanką jajeczną. Wymieszaj mieszaninę.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę pszenną. Konieczne jest przesiewanie mąki i robienie tego lepiej kilka razy, aby dobrze nasycić tlenem. Dodaj mąkę w częściach, za każdym razem mieszając masę.
Krok 6:
Gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania łyżką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie. Ciasto drożdżowe uwielbia ręce i dlatego należy je ugniatać tak długo, jak to możliwe, co najmniej pół godziny. Ciasto powinno stać się elastyczne i lekko przylegać do dłoni, ale nie pozostawać na nich. Następnie włóż ciasto z powrotem do miski. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na dwie godziny.
Krok 7:
Gdy ciasto stoi, przygotuj tłuczone ziemniaki do nadzienia. Po określonym czasie ciasto powinno się podwoić. Ugniatamy go i przechodzimy do formowania i pieczenia shaneg. Ciasto dzielimy na wymaganą liczbę kawałków, zwijamy z nich kulki i zwijamy w ciasta. Na każdy z nich nakładamy nadzienie ziemniaczane, smarujemy kwaśną śmietaną i pieczemy w piekarniku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g