Przepisy kuchni ukraińskiej wyróżniają się sytością i bogatym smakiem każdego dania, nie można go pomylić z żadną inną kuchnią świata. Ukraińscy kucharze dodają czosnek do prawie wszystkich potraw. Służy jako uniwersalna przyprawa do barszczu, galaretki, smalcu i mięsa przed pieczeniem. Ukraińcy szanują warzywa, na stołach zawsze są ziemniaki w postaci tłuczonych ziemniaków lub gotowanych całych bulw, duszone buraki z orzechami, smażona cukinia i bakłażan z pikantnym dressingiem.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Po pierwsze, zwyczajowo podaje się wspomniany barszcz czerwony z pampuszkami czosnkowymi, zupę z kaszą jaglaną, ucho z ryb rzecznych. Na drugim koniecznie przynieś pierogi z różnymi nadzieniami, krucheniki, szpundrę, leżnie, domowe kiełbaski. Niezwykłe nazwy kryją pyszne "Strava". Uczta nie jest kompletna bez słodyczy. Gospodynie domowe przygotowują makowce, serniki, chrust, serniki, galaretki, kompoty owocowe i pianki. Spróbuj zanurzyć się w kolorowej atmosferze Ukrainy i przygotować narodowe potrawy dla swojej rodziny.