lwowski sernik w domu

najsłynniejszy przysmak z miasta Lwów! W każdej kawiarni tego wspaniałego miasta otrzymasz kawałek deseru twarogowego z filiżanką palącej czarnej kawy. To nie zapiekanka, nie sernik, to sernik - cud twarogu lwowskiego.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 36 % 16 g
węglowodany 42 % 19 g
265 kcal
IG: 5 / 15 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do gotowania sernika. Weź najgrubszy twaróg, ten sam smak nie będzie uzyskiwany z odtłuszczonego. Odmiany ziarniste nie będą działać, najlepszy sernik okaże się z domowego twarogu. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, powinno stać się miękkie. Ilość cukru można nieco zmniejszyć, ale to dla amatora.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twaróg do przygotowania sernika należy przetrzeć przez sito lub przebić blenderem zanurzeniowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel jajka na żółtka i białka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij żółtka z cukrem mikserem na puszystą, jasną masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj semolinę i miękkie masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie ubij, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż twaróg do masy. Mieszaj mikserem na małych obrotach, nie ubijając, ale tylko mieszając masę. Dodaj skórkę z cytryny i rodzynki. wymieszaj szpatułką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij białka mikserem, aż osiągną mocne szczyty. Pamiętaj, aby białka były dobrze ubite, wszystkie naczynia powinny być czyste i nie tłuste.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż masę białkową na wierzchu twarogu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatnymi ruchami wmieszaj białka łopatką lub trzepaczką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź naczynie do pieczenia, posmaruj je masłem. Rozłóż ciasto. Spłaszcz górę szpatułką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piec sernik przez 40-50 minut w piekarniku w temperaturze 180°C na złoty kolor. Najpierw mocno się podniesie, a potem spadnie. Wyjmij sernik z formy i całkowicie ostudź.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotuj produkty do przygotowania glazury.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż wszystkie składniki glazury do rondla, podpal.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Spraw, aby ciepło było minimalne. Przy ciągłym mieszaniu poczekaj, aż produkty całkowicie się wymieszają.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej sernik na gorący lukier. Pamiętaj, aby pozostawić go na kilka godzin lub lepiej pozostawić w lodówce na całą noc.

Sernik okazał się bardzo delikatny, z lekkim aromatem cytryny, dobrze się kroił i zachował swój kształt. To nasz ulubiony rodzaj wypieków z twarogu.
tradycyjnie lwowski sernik piecze się w prostokątnym kształcie-jak na chleb cegłą. Ale okaże się równie smaczny w każdym innym.
istnieje również wiele odmian klasycznego przepisu - piecze się go z jagodami, wiśniami, kakao, a nawet ziemniakami!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy