skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj produkty do gotowania sernika. Weź najgrubszy twaróg, ten sam smak nie będzie uzyskiwany z odtłuszczonego. Odmiany ziarniste nie będą działać, najlepszy sernik okaże się z domowego twarogu. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, powinno stać się miękkie. Ilość cukru można nieco zmniejszyć, ale to dla amatora.
Krok 2:

Twaróg do przygotowania sernika należy przetrzeć przez sito lub przebić blenderem zanurzeniowym.
Krok 3:

Podziel jajka na żółtka i białka.
Krok 4:

Ubij żółtka z cukrem mikserem na puszystą, jasną masę.
Krok 5:

Dodaj semolinę i miękkie masło.
Krok 6:

Ponownie ubij, aż będzie gładka.
Krok 7:

Włóż twaróg do masy. Mieszaj mikserem na małych obrotach, nie ubijając, ale tylko mieszając masę. Dodaj skórkę z cytryny i rodzynki. wymieszaj szpatułką.
Krok 8:

Ubij białka mikserem, aż osiągną mocne szczyty. Pamiętaj, aby białka były dobrze ubite, wszystkie naczynia powinny być czyste i nie tłuste.
Krok 9:

Połóż masę białkową na wierzchu twarogu.
Krok 10:

Delikatnymi ruchami wmieszaj białka łopatką lub trzepaczką.
Krok 11:

Weź naczynie do pieczenia, posmaruj je masłem. Rozłóż ciasto. Spłaszcz górę szpatułką.
Krok 12:

Piec sernik przez 40-50 minut w piekarniku w temperaturze 180°C na złoty kolor. Najpierw mocno się podniesie, a potem spadnie. Wyjmij sernik z formy i całkowicie ostudź.
Krok 13:

Przygotuj produkty do przygotowania glazury.
Krok 14:

Włóż wszystkie składniki glazury do rondla, podpal.
Krok 15:

Spraw, aby ciepło było minimalne. Przy ciągłym mieszaniu poczekaj, aż produkty całkowicie się wymieszają.
Krok 16:

Wlej sernik na gorący lukier. Pamiętaj, aby pozostawić go na kilka godzin lub lepiej pozostawić w lodówce na całą noc.
Sernik okazał się bardzo delikatny, z lekkim aromatem cytryny, dobrze się kroił i zachował swój kształt. To nasz ulubiony rodzaj wypieków z twarogu.
tradycyjnie lwowski sernik piecze się w prostokątnym kształcie-jak na chleb cegłą. Ale okaże się równie smaczny w każdym innym.
istnieje również wiele odmian klasycznego przepisu - piecze się go z jagodami, wiśniami, kakao, a nawet ziemniakami!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g






