zwłaszcza przepisy na rodzynki są cenione w kuchniach narodowych środkowego i Bliskiego Wschodu, a także przez ludy żyjące wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego.
rodzynki mogą zawierać pestki i mogą być suszone bez pestek. Rodzynki bez pestek są inaczej nazywane kishmish. Słowo kishmish, przetłumaczone z arabskiego, oznacza & laquo;suszone winogrona & raquo;. W rzeczywistości rodzynki z pestkami i bez są uzyskiwane odpowiednio z winogron z pestkami i bez. Rodzynki dzieli się na cztery główne typy.
Pierwszy rodzaj & ndash; rodzynki są jasne, małe, bez pestek. Rodzynki są wytwarzane z bardzo słodkich winogron o białych i zielonych kolorach. Ta rodzynka nazywa się kishmish, a także sabza.
drugi rodzaj & ndash; rodzynki są ciemne, bez pestek. Jest wytwarzany z czarnych lub czerwonych winogron słodkich lub lekko słodkich. W przeciwnym razie takie rodzynki nazywane są Korinka, shigani, bidana.
trzeci rodzaj & ndash; rodzynki są średniej wielkości, z pojedynczą kością, jasną oliwką.
czwarty rodzaj & ndash; Duże rodzynki, soczyste, z kilkoma pestkami. Rodzynki produkowane są z winogron & laquo; Palec damski & raquo;.
z reguły rodzynki pierwszego i drugiego rodzaju są wysyłane do wszystkich wyrobów cukierniczych. Do produkcji słodkiego pilawu rodzynki trzeciego rodzaju doskonale nadają się do kompotów. Rodzynki czwartego rodzaju są używane podczas przygotowywania napojów owocowych i kwasu chlebowego, kompotów z suszonych owoców. Skądinąd,
ryż z rodzynkami
można gotować zarówno z rodzynek pierwszej, jak i drugiej klasy. A
babeczka z rodzynkami
można zrobić z rozdrobnionych rodzynek czwartego rodzaju.
Cheburashka przyszedł do sklepu po rodzynki i zapytał sprzedawczynię:
- Czy masz rodzynki?
- rodzynek nie mamy, tylko w bułkach-odpowiada sprzedawczyni.
- to daj mi pół kilograma rodzynek!
29 kcal
30 days
Jeśli zabraknie świeżej żywności, a pragnienie pozostanie. 777 autor przepisu
19 kcal
4 days
Świetny kwas buraczany wychodzi na tym zakwasie, spróbuj! WhiteSin autor
51 kcal
4 days
Bogaty napój jabłkowy z pewnością zadomowi się w Twojej kuchni! Cydr jabłkowy to
107 kcal
100 days
Zachwyć rodzinę i przyjaciół doskonałym smakiem napoju! Wino z pomarańczy i
123 kcal
4 days
Przygotuj kwas chlebowy z zakwasu na soku brzozowym. Proste i smaczne!
36 kcal
25 minutes
Przepis na pyszny domowy kwas chlebowy! Niezwykle szybki w przygotowaniu
28 kcal
5 days5 minutes
Leczniczy i pyszny napój można doskonale przechowywać! Zapoznajmy się z jednym z
70 kcal
420 days
Ciekawe wino o przyjemnym aromacie i niepowtarzalnym smaku! Wino czereśniowe,
120 kcal
50 days35 minutes
Co zrobić ze starym dżemem? Oczywiście gotuj wino!
90 kcal
13 hours
Zdrowy i pyszny kompot zachwyci całą rodzinę! Nigdy wcześniej nie myślałem, że z
95 kcal
40 days1 hour
Lekkie i aromatyczne domowe wino na świąteczny stół. Wino, które nie jest trudne
32 kcal
3 days15 minutes
Niezwykle pyszny orzeźwiający napój! Daria autor przepisu
61 kcal
6 days1 hour
Przygotuj pyszny orzeźwiający napój na lato! Kwas owsiany ma przyjemny zapach i
95 kcal
240 days
Zaskakująco smaczne domowe wino z aronii! Jeśli w Twoim kraju rośnie krzew
124 kcal
121 day
Pyszne domowe wino ze sfermentowanego dżemu! Prawdopodobnie wiele gospodyń
120 kcal
19 days1 hour30 minutes
Przygotuj wzmocnione Wino i poczęstuj przyjaciół! Wino wiśniowe jest
47 kcal
15 days
Pyszny, domowy, trochę chmielowy napój! Aby przygotować napój alkoholowy, nie
92 kcal
240 days
Aromatyczne wino, które można przygotować o każdej porze roku. Domowe wino z
Powiązane i dodatkowe kategorie: