skład / składniki
metoda gotowania
lepiej kupić tanie ciemne rodzynki, ponieważ im droższe rodzynki, tym bardziej są traktowane chemikaliami. Koszt tanich ciemnych rodzynek jest nieco większy niż koszt zwykłego suszenia jabłek.
na podstawie 10-litrowego słoika weź 1 kg. rodzynki, spłucz i namocz w przegotowanej wodzie przez 15-30 minut. spuścić wodę, przepędzić przez maszynę do mięsa. Rozcieńczyć masę w niewielkiej ilości przegotowanej wody, aby wygodniej było wlać. Jeśli wąska szyjka, użyj wyciętej butelki PET. Napełnij słoik 50-60%, temperaturą +25-30°C i dodaj 1 kg. cukier * razem z drożdżami domowymi lub przemysłowymi**, wymieszaj i umieść słoik w ciemnym miejscu w temperaturze +23-25°C bez zamykania.
do rana rodzynki wzrosną i stanie się oczywiste, o ile więcej wody trzeba dodać (różne odmiany pęcznieją inaczej ***). W puszce do normalnej fermentacji powinno pozostać co najmniej 20% miejsca. Jeśli w ogrodnictwie istnieje zasada "jeśli masz wątpliwości, Wytnij", to tutaj "lepiej nie być na uboczu niż Perel" (patrz zdjęcie).
rano dodaj wodę do 75-85% objętości słoika, możesz 200-300 gr. Sahara. Potem nadejdzie najbardziej nerwowy moment-oczekiwanie na rozpoczęcie fermentacji. Wszystko zależy od jakości drożdży i wody, utrzymania temperatury na poziomie +23-25°C (min. +20°C) i tego, jak producent przetworzył rodzynki. Mieszaj okresowo, mniej więcej co 4-5 godzinę
na domowych drożdżach prawdziwa fermentacja rozpoczyna się po około 2-4 dniach. Na drożdżach przemysłowych nie więcej niż jeden dzień. Po rozpoczęciu fermentacji są to mini żarówki na miazdze, syk, zapach, załóż uszczelkę wodną lub rękawicę. Często pokrywa lub sam słoik jest zdeformowany i dlatego warto owinąć złącze taśmą klejącą. Jeśli sygnet jest bardzo spuchnięty, przebij dziurę w palcu.
okres fermentacji wynosi 30-45 dni. Po zakończeniu fermentacji spuścić przez rurkę do wysterylizowanych słoików. Na wylocie około 8 litrów wina. W rzeczywistości wino jest gotowe, ale lepiej pozostawić je w chłodnym miejscu przez 2-4 tygodnie. Jeśli na dnie puszek utworzył się kamień nazębny (twarda, jasna skorupa), to wino jest doskonałej jakości. Wlać i najlepiej przechowywać w temperaturze nie większej niż +9°C. tworzenie się grzyba jest znacznie niższe niż w przypadku wina z winogron, nawet przy słabej sterylizacji puszek.
* cukier. Rano możesz dodać Nie 200-300 gr. do istniejącego już 1 kg. i od razu cały, ale najlepiej i wydajniej w porcjach, tj. po głównej i porannej zakładce, co 5-7 dni dodaj 1-2 razy z mieszaniem. Przybliżona ilość cukru na 1 litr brzeczki od 100 gr. do 350 gr., ale jest to bardzo, bardzo warunkowe, ponieważ wiele zależy od zawartości cukru w rodzynkach i osobistych preferencji. Z reguły do 180 gr. na litr jest suchy.
* * drożdże. O ich domowej produkcji na bazie rodzynek już napisano i przepisano, a Internet jest pełen przepisów. Jednak coraz trudniej jest znaleźć rodzynki bez chemii. Z 5 partii zakupionych rodzynek zaczyna fermentować maksymalnie jeden lub dwa zakwasy, a brakujące rodzynki kosztują. Dlatego lepiej kupić przemysłowe drożdże winne. Ich koszt wynosi od 1 do 3 USD za torebkę, ale wystarcza na 25-35 litrów wina i zawsze "pracują" niezależnie od marki, ale kupują tylko w wyspecjalizowanych sklepach.
* * * całkowita ilość rodzynek na 10 litrowy słoik w zakresie 900-1200 gr. Na 20 litrów optymalnie 2000-2100 gr.
P. S. powinieneś wiedzieć, że wino rodzynkowe ma silniejszy "wpływ" na organizm w przeciwieństwie do wina winogronowego, a to przy równej kwasowości, zawartości cukru i obecności alkoholu winnego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g