wino rodzynkowe

Jeśli zabraknie świeżej żywności, a pragnienie pozostanie.
777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
29 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 D

lepiej kupić tanie ciemne rodzynki, ponieważ im droższe rodzynki, tym bardziej są traktowane chemikaliami. Koszt tanich ciemnych rodzynek jest nieco większy niż koszt zwykłego suszenia jabłek.
na podstawie 10-litrowego słoika weź 1 kg. rodzynki, spłucz i namocz w przegotowanej wodzie przez 15-30 minut. spuścić wodę, przepędzić przez maszynę do mięsa. Rozcieńczyć masę w niewielkiej ilości przegotowanej wody, aby wygodniej było wlać. Jeśli wąska szyjka, użyj wyciętej butelki PET. Napełnij słoik 50-60%, temperaturą +25-30°C i dodaj 1 kg. cukier * razem z drożdżami domowymi lub przemysłowymi**, wymieszaj i umieść słoik w ciemnym miejscu w temperaturze +23-25°C bez zamykania.
do rana rodzynki wzrosną i stanie się oczywiste, o ile więcej wody trzeba dodać (różne odmiany pęcznieją inaczej ***). W puszce do normalnej fermentacji powinno pozostać co najmniej 20% miejsca. Jeśli w ogrodnictwie istnieje zasada "jeśli masz wątpliwości, Wytnij", to tutaj "lepiej nie być na uboczu niż Perel" (patrz zdjęcie).
rano dodaj wodę do 75-85% objętości słoika, możesz 200-300 gr. Sahara. Potem nadejdzie najbardziej nerwowy moment-oczekiwanie na rozpoczęcie fermentacji. Wszystko zależy od jakości drożdży i wody, utrzymania temperatury na poziomie +23-25°C (min. +20°C) i tego, jak producent przetworzył rodzynki. Mieszaj okresowo, mniej więcej co 4-5 godzinę
na domowych drożdżach prawdziwa fermentacja rozpoczyna się po około 2-4 dniach. Na drożdżach przemysłowych nie więcej niż jeden dzień. Po rozpoczęciu fermentacji są to mini żarówki na miazdze, syk, zapach, załóż uszczelkę wodną lub rękawicę. Często pokrywa lub sam słoik jest zdeformowany i dlatego warto owinąć złącze taśmą klejącą. Jeśli sygnet jest bardzo spuchnięty, przebij dziurę w palcu.
okres fermentacji wynosi 30-45 dni. Po zakończeniu fermentacji spuścić przez rurkę do wysterylizowanych słoików. Na wylocie około 8 litrów wina. W rzeczywistości wino jest gotowe, ale lepiej pozostawić je w chłodnym miejscu przez 2-4 tygodnie. Jeśli na dnie puszek utworzył się kamień nazębny (twarda, jasna skorupa), to wino jest doskonałej jakości. Wlać i najlepiej przechowywać w temperaturze nie większej niż +9°C. tworzenie się grzyba jest znacznie niższe niż w przypadku wina z winogron, nawet przy słabej sterylizacji puszek.
* cukier. Rano możesz dodać Nie 200-300 gr. do istniejącego już 1 kg. i od razu cały, ale najlepiej i wydajniej w porcjach, tj. po głównej i porannej zakładce, co 5-7 dni dodaj 1-2 razy z mieszaniem. Przybliżona ilość cukru na 1 litr brzeczki od 100 gr. do 350 gr., ale jest to bardzo, bardzo warunkowe, ponieważ wiele zależy od zawartości cukru w rodzynkach i osobistych preferencji. Z reguły do 180 gr. na litr jest suchy.
* * drożdże. O ich domowej produkcji na bazie rodzynek już napisano i przepisano, a Internet jest pełen przepisów. Jednak coraz trudniej jest znaleźć rodzynki bez chemii. Z 5 partii zakupionych rodzynek zaczyna fermentować maksymalnie jeden lub dwa zakwasy, a brakujące rodzynki kosztują. Dlatego lepiej kupić przemysłowe drożdże winne. Ich koszt wynosi od 1 do 3 USD za torebkę, ale wystarcza na 25-35 litrów wina i zawsze "pracują" niezależnie od marki, ale kupują tylko w wyspecjalizowanych sklepach.
* * * całkowita ilość rodzynek na 10 litrowy słoik w zakresie 900-1200 gr. Na 20 litrów optymalnie 2000-2100 gr.
P. S. powinieneś wiedzieć, że wino rodzynkowe ma silniejszy "wpływ" na organizm w przeciwieństwie do wina winogronowego, a to przy równej kwasowości, zawartości cukru i obecności alkoholu winnego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy