skład / składniki
metoda gotowania
Wybierz smalec do solenia. Powinien być jak najgrubszy, mieć gładką skórę i czysty biały kolor, jednym słowem-piękny smalec:) pokrój smalec na płytki o grubości około 1 cm.
obierz czosnek. Wlej 1 łyżkę soli na dno słoika (weź trzylitrowy) i rozłóż połowę tłuszczu, ostrożnie ubijając pionowo ułożone kawałki. Na tłuszcz wlej 1 łyżeczkę kolendry, połowę porcji czosnku, liść laurowy. Następnie nadal napełniamy słoik pozostałym smalcem, po czym wlewamy do niego pozostałą sól, kolendrę, czosnek i liść laurowy.
napełnij zawartość słoika ciepłą wodą (musisz wlać, aby tłuszcz był całkowicie pokryty), zamknij pokrywkę i wstrząśnij. Wysyłamy słoik do lodówki na 10-14 dni, umieszczając pod nim talerz na wypadek, gdyby marynata wzrosła i wypłynęła.
gotowy tłuszcz jest usuwany z marynaty i wysyłany do zamrażarki do przechowywania (przechowywany do sześciu miesięcy), wyjmowany w razie potrzeby i ciesz się pachnącymi kawałkami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g

