smalec pikantny w marynacie z kolendrą, czosnkiem i kolendrą

Pikantny smalec do stołu! Delikatne, smaczne, pachnące! Solenie to jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania smalcu. Najważniejsze jest odpowiednia ilość przypraw i czas ekspozycji. Przygotuj smalec według tego przepisu, na pewno spodoba ci się jego nienaganny smak!
larisa.begAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 94 % 51 g
węglowodany 2 % 1 g
460 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 14 D 20 min

Wybierz smalec do solenia. Powinien być jak najgrubszy, mieć gładką skórę i czysty biały kolor, jednym słowem-piękny smalec:) pokrój smalec na płytki o grubości około 1 cm.

obierz czosnek. Wlej 1 łyżkę soli na dno słoika (weź trzylitrowy) i rozłóż połowę tłuszczu, ostrożnie ubijając pionowo ułożone kawałki. Na tłuszcz wlej 1 łyżeczkę kolendry, połowę porcji czosnku, liść laurowy. Następnie nadal napełniamy słoik pozostałym smalcem, po czym wlewamy do niego pozostałą sól, kolendrę, czosnek i liść laurowy.

napełnij zawartość słoika ciepłą wodą (musisz wlać, aby tłuszcz był całkowicie pokryty), zamknij pokrywkę i wstrząśnij. Wysyłamy słoik do lodówki na 10-14 dni, umieszczając pod nim talerz na wypadek, gdyby marynata wzrosła i wypłynęła.

gotowy tłuszcz jest usuwany z marynaty i wysyłany do zamrażarki do przechowywania (przechowywany do sześciu miesięcy), wyjmowany w razie potrzeby i ciesz się pachnącymi kawałkami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy