skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto na pierogi? Przygotuj wszystkie składniki. Jeśli używasz domowego mleka, lepiej rozcieńczyć je wodą w stosunku 1: 1. Jeśli używasz zakupionego mleka, nie musisz go rozcieńczać wodą. Użyj mąki najwyższej jakości, jaja kurzego kategorii C1, oleju roślinnego-rafinowanego.
Krok 2:
W osobnym pojemniku, w którym wyrabiasz ciasto na pierogi, przesiej mąkę pszenną przez sito. Przez przesiewanie mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia i śmieci, które mogą znaleźć się w tym produkcie.
Krok 3:
Wlej mleko krowie do małej chochli i podgrzej trochę na kuchence. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. W środku przesianej mąki zrób zagłębienie, wlej podgrzane mleko, ubij jajko kurze i dodaj sól. Zacznij ugniatać ciasto najpierw łyżką, a gdy przestanie się mocno kleić, Kontynuuj ugniatanie rękami, aby połączyło się w jedną bryłę.
Krok 4:
Wlej olej roślinny i kontynuuj wyrabianie ciasta. Olej roślinny nada ciastu elastyczność.
Krok 5:
Gdy masło trochę wsiąknie w ciasto, przenieś je na posypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniataj rękami przez około 7 minut. W razie potrzeby możesz dodać mąkę, ale nie zatykaj ciasta, w przeciwnym razie okaże się bardzo twarde i bez smaku.
Krok 6:
Włóż zagniecione ciasto do plastikowej torby i pozwól mu odpocząć przez co najmniej 30 minut. Ta procedura z torbą pozwoli ciastu stać się jeszcze bardziej miękkim i elastycznym, ponieważ gluten puchnie w tym czasie. W ten sposób ciasto nie pęknie podczas procesu walcowania.
Krok 7:
Po pół godzinie wyjmij ciasto z torby. Od razu zrozumiesz, że stało się bardziej miękkie i elastyczne. Teraz możesz zacząć rzeźbić pierogi. Część ciasta, której nie używasz, chowaj z powrotem do torby. W ten sposób ciasto nie pęknie.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g