ciasto na pierogi na mleku

Użyj ciasta na mleku, aby zrobić pierogi! Pierogi to jedna z najczęstszych potraw w naszym kraju. Wiele osób kupuje ten półprodukt już w gotowej formie. Wolę rzeźbić pierogi własnymi uchwytami. Tym razem zrobiłam ciasto na pierogi na mleku.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 71 % 39 g
259 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto na pierogi? Przygotuj wszystkie składniki. Jeśli używasz domowego mleka, lepiej rozcieńczyć je wodą w stosunku 1: 1. Jeśli używasz zakupionego mleka, nie musisz go rozcieńczać wodą. Użyj mąki najwyższej jakości, jaja kurzego kategorii C1, oleju roślinnego-rafinowanego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnym pojemniku, w którym wyrabiasz ciasto na pierogi, przesiej mąkę pszenną przez sito. Przez przesiewanie mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia i śmieci, które mogą znaleźć się w tym produkcie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko krowie do małej chochli i podgrzej trochę na kuchence. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. W środku przesianej mąki zrób zagłębienie, wlej podgrzane mleko, ubij jajko kurze i dodaj sól. Zacznij ugniatać ciasto najpierw łyżką, a gdy przestanie się mocno kleić, Kontynuuj ugniatanie rękami, aby połączyło się w jedną bryłę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny i kontynuuj wyrabianie ciasta. Olej roślinny nada ciastu elastyczność.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy masło trochę wsiąknie w ciasto, przenieś je na posypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniataj rękami przez około 7 minut. W razie potrzeby możesz dodać mąkę, ale nie zatykaj ciasta, w przeciwnym razie okaże się bardzo twarde i bez smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż zagniecione ciasto do plastikowej torby i pozwól mu odpocząć przez co najmniej 30 minut. Ta procedura z torbą pozwoli ciastu stać się jeszcze bardziej miękkim i elastycznym, ponieważ gluten puchnie w tym czasie. W ten sposób ciasto nie pęknie podczas procesu walcowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po pół godzinie wyjmij ciasto z torby. Od razu zrozumiesz, że stało się bardziej miękkie i elastyczne. Teraz możesz zacząć rzeźbić pierogi. Część ciasta, której nie używasz, chowaj z powrotem do torby. W ten sposób ciasto nie pęknie.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy