sałatka warzywna w słoiku na zimę

Jasny spektakularny zbiór warzyw na zimę! Ogród sałatkowy w słoiku na zimę jest interesujący, ponieważ zestaw różnych produktów jest złożony w jednym słoiku i jest bardzo smaczny, bardzo piękny, estetyczny. Talerz z tak jasną i barwną przekąską będzie wyglądał imponująco zimą na stole! Oprócz smaku i estetyki warto zwrócić uwagę na praktyczność takiego preparatu, ponieważ z resztek różnych produktów można przygotować taki uroczy "ogród" na zimę.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
19 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania sałatki warzywnej w słoiku na zimę. Warzywa można przyjmować w dowolnych proporcjach, ich ilość jest przybliżona, skup się na stosunkowo równomiernym wypełnieniu przestrzeni słoika. Liczba produktów jest wskazana z punktu odniesienia dla jednego trzylitrowego słoika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz słoik twardą myjką i sodą. Zalej wrzącą wodą. Na dnie umieść preferowane zioła (pietruszka, koperek, tarkhun, wierzchołki marchwi, chrzan), obrane ząbki czosnku i przyprawy. Głównymi przyprawami są liście laurowe, groszek ziele angielskie, można również wziąć nasiona gorczycy białej, czarne lub kolorowe ziarna pieprzu, goździki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij słoik chaotycznie warzywami: całymi pomidorami, plasterkami cukinii, różyczkami kalafiora, pokrojoną marchewką, całymi lub pokrojonymi ogórkami, miąższem obranej słodkiej papryki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej stopniowo wrzącą wodę do słoika (nie wlewaj wszystkiego od razu, aby słoik nie pękł), przykryj sterylną blaszaną pokrywką i odstaw na około 15 minut. Następnie za pomocą specjalnej pokrywy z otworami spuść wodę na patelnię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól i cukier do wody, zagotuj. Włóż ocet do słoika. Ponownie wlej wrzącą solankę do słoika, natychmiast zamknij hermetycznie sterylną pokrywką. Odwróć i zawiń w coś ciepłego. Pozostaw w tej formie, aż całkowicie ostygnie. Gotowy Ogród sałatkowy w słoiku na zimę można przechowywać w temperaturze pokojowej w mieszkaniu.

oprócz tych produktów w słoiku z takim kęsem można umieścić duże kawałki białej kapusty, plasterki kabaczki, cebulę pokrojoną w plasterki.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy