skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania sałatki warzywnej w słoiku na zimę. Warzywa można przyjmować w dowolnych proporcjach, ich ilość jest przybliżona, skup się na stosunkowo równomiernym wypełnieniu przestrzeni słoika. Liczba produktów jest wskazana z punktu odniesienia dla jednego trzylitrowego słoika.
Krok 2:
Dokładnie spłucz słoik twardą myjką i sodą. Zalej wrzącą wodą. Na dnie umieść preferowane zioła (pietruszka, koperek, tarkhun, wierzchołki marchwi, chrzan), obrane ząbki czosnku i przyprawy. Głównymi przyprawami są liście laurowe, groszek ziele angielskie, można również wziąć nasiona gorczycy białej, czarne lub kolorowe ziarna pieprzu, goździki.
Krok 3:
Napełnij słoik chaotycznie warzywami: całymi pomidorami, plasterkami cukinii, różyczkami kalafiora, pokrojoną marchewką, całymi lub pokrojonymi ogórkami, miąższem obranej słodkiej papryki.
Krok 4:
Wlej stopniowo wrzącą wodę do słoika (nie wlewaj wszystkiego od razu, aby słoik nie pękł), przykryj sterylną blaszaną pokrywką i odstaw na około 15 minut. Następnie za pomocą specjalnej pokrywy z otworami spuść wodę na patelnię.
Krok 5:
Dodaj sól i cukier do wody, zagotuj. Włóż ocet do słoika. Ponownie wlej wrzącą solankę do słoika, natychmiast zamknij hermetycznie sterylną pokrywką. Odwróć i zawiń w coś ciepłego. Pozostaw w tej formie, aż całkowicie ostygnie. Gotowy Ogród sałatkowy w słoiku na zimę można przechowywać w temperaturze pokojowej w mieszkaniu.
oprócz tych produktów w słoiku z takim kęsem można umieścić duże kawałki białej kapusty, plasterki kabaczki, cebulę pokrojoną w plasterki.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g