ciasto na manty na wodzie

prawdziwe ciasto Manta pochodzi z głębi wieków. Przygotuj go poprawnie. Wiele osób kłóci się o test manti, trwa to od dawna i potrwa jeszcze dłużej. Mówi się, że musi być bez jajek, co czyni go gumowym. Mówią też, że musisz gotować z duszą. Zgadzam się z tymi dwoma powiedzeniami, ale ile jest jeszcze kontrowersyjnych punktów!..
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 80 % 43 g
228 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Sól rozpuszcza się w zimnej wodzie i dodaje olej. Mąkę przesiewa się na stole obok.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlewając mąkę do wody, zagniataj ciasto. W zależności od temperatury, jakości produktów, wilgotności powietrza, nastroju gospodyni i lokalizacji Planet ciasto może przyjmować mniej lub więcej mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugniataj ciasto najpierw w misce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przenieś ciasto na stół. Ugniatane kamerą-film bardzo dobrze pokazuje odwieczne umiejętności i miłość do Dania. Zobacz koniecznie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto składa się na pół i ugniata krzywką w tortillę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powtarza się to wiele razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie za pomocą długiego cienkiego wałka do ciasta kije zaczynają się toczyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto nawijamy na wałek do ciasta niezbyt ciasno i zwijamy, lekko rozciągając ciasto rękami na boki. Mówią, że w ten sposób ciasto się toczy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy stół się skończy - ciasto jest gotowe. Powinien być cienki, ale z umiarem, aby nie pękał podczas rzeźbienia i gotowania. Ciasto składa się na kilka warstw. Jest to również dobrze pokazane na filmie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pocięte na fałdy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po rozwinięciu ciasta uzyskuje się długie wstążki o szerokości 5-7 cm. Taśmy są układane jeden na drugim.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pocięte teraz na kwadraty. Podstawy manty są gotowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Do nadzienia użyj mielonego mięsa (jagnięciny) z cebulą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotuj manty w parowarach (mantyshnitsy, kaskany), smarując dyski z otworami na parę olejem. Mówi się, że przed wydobyciem manty należy spryskać je wodą - ożywają i stają się bardzo atrakcyjne.

miłego!
P. S. kuchnie narodowe to bardzo drażliwy temat, więc jeśli dla kogoś manti jest rodzimym daniem, daj nam wskazówki i podpowiedź-nieznajomym, ale ciekawskim do niemożliwości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy