skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić koreańską sałatkę z marchewką i paluszkami krabowymi? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Koreańskie marchewki można kupić gotowe lub ugotować samodzielnie. Otwórz słoik z kukurydzą w puszkach i spuść z niego cały płyn.
Krok 2:
Rozmrozić paluszki krabowe i oczyścić z opakowania. Gotuj jajka z wyprzedzeniem we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie spuść z nich gorącą wodę i ostudź jajka w zimnej wodzie. Obierz schłodzone jajka ze skorupy.
Krok 3:
Pokrój paluszki krabowe w cienkie paski i przenieś do przestronnej salaterki. Dodaj do nich kukurydzę w puszkach.
Krok 4:
Pokrój świeży ogórek w cienkie paski i dodaj go do sałatki wraz z koreańską marchewką i pokrojonymi jajkami. Jajka można wygodnie i szybko pokroić za pomocą krajalnicy do jajek.
Krok 5:
Dodaj trochę majonezu do sałatki i wymieszaj wszystkie składniki. Przenieś gotową sałatkę do miski sałatkowej o odpowiedniej wielkości i podawaj. Przed podaniem sałatkę można lekko schłodzić w lodówce. Taka sałatka jest doskonałym dodatkiem do dania głównego! Smacznego!
odpowiedni przepis na koreańską marchewkę domowej roboty można znaleźć tutaj .
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g