przysmaki przygotowane z mąki orzechowej lub całych ziaren zyskały zasłużoną popularność dzięki charakterystycznym walorom smakowym. Jasne, piękne kremowe ciasta i ciasta są tak smaczne, jak kaloryczne, ale odmawianie sobie przyjemności przygotowania i spróbowania Delikatnego deseru jest prawie niemożliwe.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
orzechy włoskie | 650 | 15.2 | 65.2 | 7 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
przepisy na ciasta orzechowe są bardzo zróżnicowane. Jądra w całości lub pokruszone są umieszczane w warstwie kremu lub bezpośrednio w ciastach, używane do dekoracji, są również mielone, mieszane z mąką lub całkowicie zastępowane. Dobrze komponują się z pastami na bazie skondensowanego mleka, kremami maślanymi, z warstwami bezy. Legendarny "Kijów", uwielbiany przez wiele pokoleń "mrowisko", uwielbiany przez dzieci i dorosłych "Grill", inspirujący delikatnością "Raffaello", marcepan, migdałowo-kokosowy, "Snickers", "Miś", "ministerialny" - w kształtowaniu smaku i prezentacji wszystkich tych ciast orzechy nie mają ostatniej roli.