ciasto kasztanowo-czekoladowe

Niesamowity subtelny smak ciasta zachwyci każdego łakomczucha!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 48 % 34 g
węglowodany 44 % 31 g
454 kcal
IG: 3 / 3 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 40 min

niedawno znalazłem przepis na ciasto z kasztanów i czekolady. Okazuje się, że kasztany są bardzo smaczne i pożywne. Z nich można gotować dania deserowe, faszerować ptaka, a także po prostu smażyć. Nawet nie wiedziałam. Że można z nich upiec ciasto. Ostatnio próbowałem. Okazało się nie tylko bardzo smaczne, ale także pożywne. Same kasztany są już wysokokaloryczne. Potem jest więcej czekolady. Ale przynajmniej od czasu do czasu możesz się rozpieszczać. Poczuj się jak Europejczycy. Bardzo lubią dania z kasztanów.
więc najpierw musisz zagnieść ciasto. Aby to zrobić, zetrzyj stopione masło. Dodaj do niego cukier i jajka. Dokładnie zetrzyj, aż będzie gładka. Na koniec delikatnie i stopniowo dodawaj mąkę. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. W tym czasie możesz umyć, oczyścić kasztany. Osusz je i przeciąć Krzyżem. Połóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez około pół godziny. Ostudzić kasztany i obrać ze skóry. Nie wyłączaj piekarnika. Rozwałkuj ciasto i włóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Lekko zawiń krawędzie. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec ciasto przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. W tym czasie możesz przygotować nadzienie. Weź goździk. Włóż go do młynka i zmiel na proszek. Weź masło, włóż je do rondla i podpal w łaźni wodnej. Dodaj tabliczki czekolady i zmielone goździki. Rozpuść je. Pamiętaj, aby przeszkadzać. Pokrój schłodzone kasztany na małe kawałki. Włóż je do czekolady. Wymieszaj i ostudź. Włóż cukier i jajka. Ponownie wymieszaj. Wyjmij ciasto z piekarnika. Wlej na niego przygotowane nadzienie. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 5 minut. Następnie ciasto schłodzić przez 2 godziny. Następnie podawaj go na stole. Nie wkładaj ciasta do lodówki. Tam zaczerni się. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasztan szlachetny świeży - 194   kcal/100g
  • Kasztan szlachetny suszony - 377   kcal/100g
  • Gotowane kasztany - 131   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy