Likier alkoholowy z czekoladą i mlekiem
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
aby to zrobić, musisz zetrzeć 2 tabliczki czekolady na drobnej tarce, potem próbowałem z inną czekoladą, ale najbardziej podobał mi się smak gorzkiej czekolady. Otarli więc czekoladę, zalali ją alkoholem i dodali szczyptę wanilii. Przykręć mocno pokrywkę, aby nie zabrakło powietrza.
teraz musisz zostawić w spokoju na tydzień, ale spokój powinien być względny, im częściej potrząsasz dniem, tym lepszy smak. Po tygodniu przygotuj syrop. W tym celu wodę miesza się z mlekiem, doprowadza do wrzenia i wlewa cukier. Zimny syrop wlewa się do butelki z czekoladą i ponownie wstrząsa przez 3 tygodnie.
i ostatnia-filtrowanie, najlepiej podwójne, teraz trzeba poczekać jeszcze kilka tygodni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g