skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak gotować żołądki z kurczaka
?
można to zrobić na różne sposoby. I za każdym razem smak gotowego dania będzie inny. Na przykład żołądki z kurczaka w sosie śmietanowym różnią się od smaku żołądków z kurczaka w pomidorach lub po prostu smażonych. Przepis kulinarny na to danie dostałem od mojej mamy. Jako dziecko nie mogłem znieść tego jedzenia, ale dziś jem z przyjemnością.
wszystkie żołądki należy umyć, w razie potrzeby oczyścić i usmażyć na patelni w oleju roślinnym.
po dodaniu posiekanej cebuli i pozostawieniu do duszenia pod pokrywką, uprzednio soli i pieprzu.
każdy kremowy sos (możesz zrobić własny, możesz śmietanę, możesz z majonezu) rozcieńczyć niewielką ilością przegotowanej wody, wymieszać. Jeśli okaże się zbyt płynny, zgłoś kwaśną śmietanę.
polej żołądki kurczaka sosem i gotuj na wolnym ogniu, po gotowaniu przez kolejne trzy minuty.
podawaj z dowolnym dodatkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żołądki z kurczaka - 114 kcal/100g