żołądki z kurczaka ze śmietaną

obfite drugie danie w kremowym sosie! Proste i szybkie!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 13 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 14 % 3 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

jak gotować żołądki z kurczaka ? można to zrobić na różne sposoby. I za każdym razem smak gotowego dania będzie inny. Na przykład żołądki z kurczaka w sosie śmietanowym różnią się od smaku żołądków z kurczaka w pomidorach lub po prostu smażonych. Przepis kulinarny na to danie dostałem od mojej mamy. Jako dziecko nie mogłem znieść tego jedzenia, ale dziś jem z przyjemnością.

wszystkie żołądki należy umyć, w razie potrzeby oczyścić i usmażyć na patelni w oleju roślinnym.

po dodaniu posiekanej cebuli i pozostawieniu do duszenia pod pokrywką, uprzednio soli i pieprzu.

każdy kremowy sos (możesz zrobić własny, możesz śmietanę, możesz z majonezu) rozcieńczyć niewielką ilością przegotowanej wody, wymieszać. Jeśli okaże się zbyt płynny, zgłoś kwaśną śmietanę.

polej żołądki kurczaka sosem i gotuj na wolnym ogniu, po gotowaniu przez kolejne trzy minuty.

podawaj z dowolnym dodatkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żołądki z kurczaka - 114   kcal/100g

Podobne przepisy