ciasto parzone z wódką na cheburek chrupiące

chciałeś chrupiących cheburek? Szybko zagniataj ciasto! Ciasto parzone z dodatkiem wódki jest kluczem do pysznych chrupiących cheburek. Nazywa się go budyniem, ponieważ ugniata się go we wrzącej wodzie, a mąka jest warzona. Ciasto jest plastyczne, elastyczne, nie pęka podczas walcowania, mimo że warstwa powinna być wystarczająco cienka.
♥tatyna♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 79 % 42 g
241 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj.

2. Następnie wlej sól do gorącej wody i wlej olej roślinny, usuń z ognia.

3. Przesiej mąkę z ciągłym mieszaniem, po czym natychmiast wlej wódkę i zagniataj ciasto rękami.

ciasto na wylocie jest ciepłe, elastyczne i przyjemne w pracy.

pyszne chebureki dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy