skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do ciasta. W przeciwieństwie do zwykłego ciasta drożdżowego do ciasta francuskiego, komfortowa temperatura wynosi około 18 stopni. Takie warunki są oczywiście trudne do stworzenia w zwykłej kuchni, więc ciasto będzie musiało być okresowo chłodzone, ale przechłodzenie jest również złe dla tego ciasta na bazie masła. Przygotuj ciasto. Oczywiście lepiej jest użyć drożdży zmiażdżonych do ciasta, ale jeśli nie ma ich pod ręką, suche również zejdą
Krok 2:
Wlej 100 ml ciepłego mleka do szklanki (około 30 stopni), dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj i dodaj łyżkę mąki pszennej. Ponownie wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta pojawi się Czapka drożdżowa, co oznacza, że wszystko zostało zrobione poprawnie, drożdże zostały aktywowane.
Krok 3:
Wlej ciasto do dużej miski. Wlej resztę ciepłego mleka, dodaj sól. Wymieszaj i wlej przesianą mąkę pszenną w częściach. Zagnieść ciasto, gdy stwardnieje, dodać do masy masło zmiękczone w temperaturze pokojowej (50g).
Krok 4:
Nadal wyrabiamy ciasto, robimy to już rękami, aż stanie się elastyczne i gładkie. Ciasto zwijamy w kulkę, wkładamy do miski, pokrywamy folią spożywczą i, w przeciwieństwie do zwykłego ciasta drożdżowego, wkładamy do lodówki na 4 godziny. Pozostałe zmiękczone masło rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu w prostokąt i pozwól mu również ostygnąć w lodówce. Wyjmij je z lodówki przed samym testem o 15 minut.
Krok 5:
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni w prostokątną warstwę o grubości około 1 cm.
Krok 6:
Połóż masło na środku ciasta, zawiń jego brzegi ciasta do wewnątrz jak kopertę i ponownie zwiń ciasto w warstwę o grubości około 1 cm.
Krok 7:
W razie potrzeby posyp ciasto mąką, ale nie rób go zbyt mącznym. Po raz kolejny przeprowadzamy takie manipulacje testem. Powinno być 9 warstw. Owijamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kolejną 1 godzinę.
Krok 8:
Po określonym czasie wyjmujemy ciasto i ponownie zwijamy i zwijamy trzy razy. Ponownie włóż do lodówki na 1 godzinę. Powtórz procedurę jeszcze raz. Gotowe francuskie ciasto drożdżowe przed uformowaniem z niego produktów lepiej pozostawić na noc w lodówce. A potem możesz przejść do pieczenia pysznych bułek z serem lub innym nadzieniem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g