skład / składniki
metoda gotowania
1. Banany obrać, pokroić na kawałki arbitralnie. Następnie zmiel banany na papkę. Aby to zrobić, możesz użyć widelca, po prostu ugniataj nim kawałki. Możesz także zmielić banany za pomocą blendera. Druga opcja oszczędza czas.
2. Wlej cukier do powstałej zawiesiny bananowej i wlej olej roślinny. Jeśli chodzi o olej: musi być rafinowany. Może to być oliwa, kukurydza, słonecznik i każdy inny olej.
3. Ubij składniki mikserem przez 5 minut. Następnie gasimy sodę octem lub sokiem z cytryny. Aby to zrobić, zbieramy wymaganą ilość sody w łyżce stołowej lub w innym małym pojemniku. Wlać niewielką ilość octu (około 10 ml). Wlej powstałą musującą mieszaninę do ciasta.
4. Przesiej mąkę do miski, tutaj wlej szczyptę soli i cukru waniliowego. Wymieszaj suche składniki. Wlej mieszaninę do masy bananowej, ubij ciasto mikserem elektrycznym na minimalnej mocy. W rezultacie ciasto powinno być jednorodne, gęste, mniej więcej jak naleśniki.
na koniec do ciasta można dodać płatki kokosowe, posiekane orzechy włoskie, rodzynki lub orzeszki ziemne. Ciasto tylko na tym skorzysta. Ale nawet bez dodatków ciasteczka są bardzo aromatyczne, delikatne. Rozłóż ciasto na blasze do pieczenia za pomocą łyżki stołowej. Możesz również napełnić torbę do gotowania ciastem i za jej pomocą ułożyć ciasteczka na blasze do pieczenia.
pyszne wypieki dla Ciebie! Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g