skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie żywności. Kapustę wybieramy świeżą, bez ciemnych lub żółtych plam, a także innych wad, które wskazują na jej słabą jakość i nieświeżość. Głowa kalafiora powinna być elastyczna z kwiatostanami ściśle przylegającymi do siebie. Wybierając to warzywo, zwróć uwagę na liście u podstawy główki kapusty - nie powinny być suche, zepsute ani ospałe.
Krok 2:
Uwalniamy kalafior z liści, myjemy i rozkładamy na kwiatostany. Jeśli są bardzo duże, możesz je pokroić na kawałki. Gotuj kwiatostany w lekko osolonej wodzie do miękkości-około 5 minut po ugotowaniu. Wyjmujemy z wody łyżką cedzakową lub wkładamy do durszlaka, aby nadmiar płynu był szklany.
Krok 3:
Obierz i posiekaj cebulę nożem, obierz marchewkę i trzy na tarce. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go przez kilka minut, po czym rozłóż cebulę i smaż przez dwie minuty mieszając. Następnie dodaj marchewkę do cebuli i smaż wszystko razem przez kolejne trzy minuty, również mieszając.
Krok 4:
Bierzemy świeże grzyby, myjemy je i kroimy w plastry. Następnie gotuj grzyby w lekko osolonej wodzie do miękkości-około 5 minut po ugotowaniu. Dodaj grzyby do cebuli i marchwi. Dusimy wszystko razem przez dziesięć minut, mieszamy.
Krok 5:
Następnie dodaj kalafior na patelnię do grzybów i warzyw. Dusić grzyby z kalafiorem do miękkości przez około dwadzieścia minut. Na koniec sól, pieprz do smaku. Włóż śmietanę i masło. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne pięć minut. Na koniec kładziemy posiekane warzywa.
Krok 6:
Kalafior z grzybami jest gotowy do podania! Smacznego!
aby jak najbardziej urozmaicić danie warzywne z kalafiora, a także sprawić, by było ono wielokrotnie smaczniejsze, przygotowuję taki gulasz z grzybami, którego przepis Ci zaproponowałem. Ta metoda gotowania zasugerowała mi moja mama. Robię to głównie późnym latem, kiedy są grzyby leśne, a także podczas postów. Następnie usuwam z niego masło i używam tylko warzyw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g