kalafior z grzybami

jeśli dodasz grzyby do gulaszu, stanie się jeszcze bardziej satysfakcjonujący! Prosty i niedrogi przepis na przygotowanie dania warzywnego, które nadaje się na dni postu i post - tylko z niewielkimi zmianami w przepisie. Gotuj i smakuj z przyjemnością!
breikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 68 % 13 g
węglowodany 21 % 4 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie żywności. Kapustę wybieramy świeżą, bez ciemnych lub żółtych plam, a także innych wad, które wskazują na jej słabą jakość i nieświeżość. Głowa kalafiora powinna być elastyczna z kwiatostanami ściśle przylegającymi do siebie. Wybierając to warzywo, zwróć uwagę na liście u podstawy główki kapusty - nie powinny być suche, zepsute ani ospałe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Uwalniamy kalafior z liści, myjemy i rozkładamy na kwiatostany. Jeśli są bardzo duże, możesz je pokroić na kawałki. Gotuj kwiatostany w lekko osolonej wodzie do miękkości-około 5 minut po ugotowaniu. Wyjmujemy z wody łyżką cedzakową lub wkładamy do durszlaka, aby nadmiar płynu był szklany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i posiekaj cebulę nożem, obierz marchewkę i trzy na tarce. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go przez kilka minut, po czym rozłóż cebulę i smaż przez dwie minuty mieszając. Następnie dodaj marchewkę do cebuli i smaż wszystko razem przez kolejne trzy minuty, również mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bierzemy świeże grzyby, myjemy je i kroimy w plastry. Następnie gotuj grzyby w lekko osolonej wodzie do miękkości-około 5 minut po ugotowaniu. Dodaj grzyby do cebuli i marchwi. Dusimy wszystko razem przez dziesięć minut, mieszamy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj kalafior na patelnię do grzybów i warzyw. Dusić grzyby z kalafiorem do miękkości przez około dwadzieścia minut. Na koniec sól, pieprz do smaku. Włóż śmietanę i masło. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne pięć minut. Na koniec kładziemy posiekane warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kalafior z grzybami jest gotowy do podania! Smacznego!

aby jak najbardziej urozmaicić danie warzywne z kalafiora, a także sprawić, by było ono wielokrotnie smaczniejsze, przygotowuję taki gulasz z grzybami, którego przepis Ci zaproponowałem. Ta metoda gotowania zasugerowała mi moja mama. Robię to głównie późnym latem, kiedy są grzyby leśne, a także podczas postów. Następnie usuwam z niego masło i używam tylko warzyw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy