nadzienie z kurczaka Samsa

bardzo łatwy i pyszny przepis na nadzienie z kurczaka dla samsy! Nie wszyscy kochają pachnącą uzbecką samsę z jagnięciną, najwyraźniej dlatego pojawiła się ogromna liczba różnych nadzień do tego wypieku. Jednym z ulubionych dodatków Rosjan jest kurczak z dodatkiem dużej ilości cebuli i oczywiście ziry.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 79 % 19 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 13 % 3 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania nadzienia z kurczaka dla samsy. Zamiast klasycznej wersji jagnięciny z tłuszczem z ogona, zawiera kurczaka, a przyprawy pozostaną tematem: Zira, pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi, odcinamy nadmiar folii i tłuszczu i ostrym nożem kroimy filety w małe kostki. Zamiast filetów można również użyć mięsa z piersi kurczaka, a nawet filetów z ud. Aby ułatwić krojenie mięsa z kurczaka, można je wstępnie wyjąć na 5-10 minut w zamrażarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, umyć, a także pokroić w bardzo małą kostkę. Cebulę można zmielić w misce blendera, ale w żadnym wypadku nie używamy do tego tarki, ponieważ sok wydzielany z cebuli musi całkowicie dostać się do nadzienia, aby było soczyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż posiekany filet z kurczaka, posiekaną cebulę do głębokiego pojemnika, dodaj przyprawy: Zira, czarny pieprz i sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki rękami, aby cebula dała sok i soczystość przyszłego nadzienia. Pozwól nadzieniu parzyć przez 15 minut, po czym można go użyć do przygotowania chrupiącej łuszczącej się samsy.

Samsa jest szeroko rozpowszechniona w krajach azjatyckich: w Kazachstanie, Kirgistanie, Uzbekistanie, Tadżykistanie i wielu innych. We współczesnej kuchni istnieją różne odmiany gotowania samsy, ale ciasto się nie zmienia: zawsze jest mdłe i z reguły kruche. Kształt może być inny. Zwykle mamy trójkątny kształt, ale Samsa jest również przygotowywana zarówno owalna, jak i kwadratowa.
idealnie Samsa jest pieczona w glinianym piecu opalanym drewnem (Tandoor), który jest podgrzewany do bardzo wysokich temperatur. Ale w domu Samsa jest pieczona w zwykłym piekarniku, który jest podgrzewany do 200-220 ° C.
dzięki dużej ilości cebuli nadzienie okazało się bardzo soczyste, aromat ziry jest bardzo przyjemny. Aby uzyskać więcej soczystości, możesz dodać grzyby lub dynię, a dla smaku – ulubione warzywa. Warto przypomnieć, że nadzienie w samsie jest zawsze surowe i nie ma znaczenia, czy jest to mięso, Dynia czy warzywa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy