skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania nadzienia z kurczaka dla samsy. Zamiast klasycznej wersji jagnięciny z tłuszczem z ogona, zawiera kurczaka, a przyprawy pozostaną tematem: Zira, pieprz i sól.
Krok 2:
Filety z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi, odcinamy nadmiar folii i tłuszczu i ostrym nożem kroimy filety w małe kostki. Zamiast filetów można również użyć mięsa z piersi kurczaka, a nawet filetów z ud. Aby ułatwić krojenie mięsa z kurczaka, można je wstępnie wyjąć na 5-10 minut w zamrażarce.
Krok 3:
Cebulę obrać, umyć, a także pokroić w bardzo małą kostkę. Cebulę można zmielić w misce blendera, ale w żadnym wypadku nie używamy do tego tarki, ponieważ sok wydzielany z cebuli musi całkowicie dostać się do nadzienia, aby było soczyste.
Krok 4:
Włóż posiekany filet z kurczaka, posiekaną cebulę do głębokiego pojemnika, dodaj przyprawy: Zira, czarny pieprz i sól.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki rękami, aby cebula dała sok i soczystość przyszłego nadzienia. Pozwól nadzieniu parzyć przez 15 minut, po czym można go użyć do przygotowania chrupiącej łuszczącej się samsy.
Samsa jest szeroko rozpowszechniona w krajach azjatyckich: w Kazachstanie, Kirgistanie, Uzbekistanie, Tadżykistanie i wielu innych. We współczesnej kuchni istnieją różne odmiany gotowania samsy, ale ciasto się nie zmienia: zawsze jest mdłe i z reguły kruche. Kształt może być inny. Zwykle mamy trójkątny kształt, ale Samsa jest również przygotowywana zarówno owalna, jak i kwadratowa.
idealnie Samsa jest pieczona w glinianym piecu opalanym drewnem (Tandoor), który jest podgrzewany do bardzo wysokich temperatur. Ale w domu Samsa jest pieczona w zwykłym piekarniku, który jest podgrzewany do 200-220 ° C.
dzięki dużej ilości cebuli nadzienie okazało się bardzo soczyste, aromat ziry jest bardzo przyjemny. Aby uzyskać więcej soczystości, możesz dodać grzyby lub dynię, a dla smaku – ulubione warzywa. Warto przypomnieć, że nadzienie w samsie jest zawsze surowe i nie ma znaczenia, czy jest to mięso, Dynia czy warzywa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g