ciasto na tortille na wodzie

ciasto na niedrogie i bardzo proste wypieki na herbatę lub lunch! Z minimum składników możesz bardzo szybko i łatwo przygotować ciasto i usmażyć lub upiec ciasta na herbatę, zupę lub gorącą. A dzieci z jakiegoś powodu szczególnie je kochają, ktoś ze skondensowanym mlekiem lub dżemem, a ktoś z keczupem. Głównymi składnikami takiego ciasta na ciasta są woda i mąka. Jednak z tym zestawem można zrobić różne ciasta: miękkie i słodkie lub chrupiące i słone, w zależności od tego, co zostanie dodane cukier lub sól i jak będzie smażone na oleju lub bez.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 83 % 44 g
216 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

Przygotuj składniki do ciasta na tortille na wodzie. Przygotujemy przaśne ciasta, które będą odpowiednie jako alternatywa dla chleba, oczywiście smaczniejszego, do zupy lub drugiego. Do tego zestawu możesz dodać pół łyżki cukru, a do herbaty lub mleka otrzymasz całkiem deserowe ciastka, do których możesz podać dżem, dżem lub mleko skondensowane.
wsyp przesianą mąkę pszenną do miski. Dodaj pół łyżeczki soli. Kto chce zrobić solone tortille, możesz zwiększyć ilość soli. Wymieszaj mąkę z solą, zrób zagłębienie na środku i wlej szklankę zimnej, czystej przefiltrowanej wody. Możesz użyć wody gazowanej, wtedy ciasta okażą się bardziej przewiewne i bąbelkowe, zwłaszcza jeśli smażysz je na oleju roślinnym na patelni.
również ciasto na tortille można zrobić na wodzie & amp; ndash; stroma wrząca woda, okaże się jak ciasto parzone. Ciasta również z takiego ciasta będą cienkie, musujące i chrupiące po usmażeniu na oleju.
ugniataj elastyczne, posłuszne ciasto rękami. Jeśli przykleja się do rąk, musisz dodać trochę mąki. Ale jeśli mąka jest zbyt duża, ciasto zacznie się kruszyć, co jest niedopuszczalne, więc w razie potrzeby mąkę należy dodawać stopniowo.
jeśli czas na to pozwala, lepiej pozwolić ciastu odpocząć. Aby to zrobić, owiń go folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
po określonym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy je na kilka części, rozwałkowujemy cienkie tortille i smażymy na suchej patelni lub na oleju, w zależności od tego, jakie tortille chcesz uzyskać: miękkie lub chrupiące.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy