Najlepszy przepis na ciasto na pizzę jest domowej roboty. Zakupiony do tych celów nie jest dobry. W końcu głównym sekretem włoskich wypieków jest delikatna struktura, ale jednocześnie chrupiąca. Ponadto to Ty wybierasz, z jakich produktów i jak zrobić ciasto na pizzę. Główne składniki to mąka, oliwa z oliwek, woda i sól. Można do nich dodać drożdże, jajka i zastąpić wodę dowolnym produktem mlecznym: mlekiem, kefirem, śmietaną, jogurtem. Istnieją sposoby przygotowania ciasta na pizzę na majonezie.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto do pizzy:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
suche drożdże | 410 | 49 | 6 | 40 |
oliwa z oliwek | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
klasyczny sposób, z którego korzystają Włosi, to przepis ze składem produktów wymienionych powyżej, ale z dodatkiem drożdży. Te ostatnie muszą być wysokiej jakości, żywe, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała. Przed gotowaniem lepiej się zabezpieczyć i sprawdzić ich wydajność. Jeśli nie ma wątpliwości co do suchych drożdży, dodaje się je do mąki. Proces wygląda następująco: mąkę przesiewa się zjeżdżalnią, mieszając z drożdżami, w środku wykonuje się dziurę, w której wlewa się ciepłą wodę i olej. Ugniataj rękami od krawędzi do środka. Gdy masa stanie się jednorodna, Kontynuuj Ciągłe ugniatanie przez 10 do 20 minut. W takim przypadku ciasto na pizzę nie będzie działać szybko - musi leżeć co najmniej pół godziny pod serwetką w temperaturze pokojowej. Lepiej, jeśli ciasto nieznacznie się powiększy.
kolejny udany przepis na ciasto do pizzy - gotowane na kefirze. Produkty są takie same, tylko zamiast drożdży bierze się kefir. Aby masa była bardziej przewiewna, potrzebna jest również soda. Okazuje się, że jest to bardzo giętkie ciasto, które łatwo się zwija, nie pęka i przybiera dowolny kształt.
pięć najszybszych przepisów na ciasto do pizzy:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
szybkie ciasto do pizzy | 10 min | 262 | +464 |
proste ciasto na majonezie do pizzy, ciast, naleśników | 10 min | 232 | +94 |
proste ciasto do pizzy w mikserze do ciasta | 10 min | 274 | +48 |
ciasto płynna baza do pizzy na patelni w 10 minut | 10 min | 335 | +101 |
ciasto do pizzy na patelni | 10 min | 323 | +32 |
doskonałym rozwiązaniem dla początkujących gospodyń domowych, które chcą zrobić ciasto na pizzę, jest wybór płynnej bazy. W porównaniu z tym, co trzeba ugniatać i rozwałkować, płyn szybciej się ugniata. Ponadto znacznie łatwiej jest zrobić idealnie gładką okrągłą pizzę - najważniejsze jest to, że w kuchni znajduje się odpowiedni kształt.