domowe ciasto pita

ciasto według tego przepisu jest idealną bazą do pita. Z tego ciasta upieczesz cztery duże i puszyste pita. Można je spożywać zamiast chleba z pierwszymi i drugimi daniami,sałatkami, różnymi pasztetami itp. Możesz zrobić chleb pita w dowolnym kształcie-okrągły, owalny lub podłużny, jak chcesz. Postępuj zgodnie z instrukcjami podanymi w przepisie i upiecz pyszne pita dla całej rodziny.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 74 % 37 g
227 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podgrzewamy wodę w żelaznej misce lub rondlu do temperatury 35-38 stopni. Wlej go do miski, dodaj drożdże i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zamiast wody można użyć wywaru ziemniaczanego, który pozostał po ugotowaniu puree ziemniaczanego lub mleka z wodą zmieszanego w równych proporcjach 50 na 50.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sól, wymieszaj trochę, aby się rozpuściła, a następnie wlej część przesianej mąki i wymieszaj masę, aż będzie gładka. Wsypałam około połowy przygotowanej mąki i po początkowym etapie ugniatania wyszło mi ciasto jak na naleśniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj resztę mąki, zacznij zagniatać ciasto łyżką, aż ciasto zacznie się zbierać w grudkę. Rozłóż ciasto na stole, wlej na nie rafinowany olej roślinny i kontynuuj ugniatanie. Możesz również dodać kilka kropli oleju do stołu i posmarować nim ręce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniataj ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Ciasto jest miękkie i elastyczne, przyjemnie się z nim pracuje. Tworzymy piłkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść ciasto w misce lekko nasmarowanej olejem roślinnym, przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto dobrze wyrośnie i zwiększy swoją objętość, ugniataj je, podziel na 4 części i upiecz gruby chleb pita w piekarniku. Nie pozwól, aby ciasto przestało działać, ponieważ będzie nadtlenkować, a wypieki nie będą smaczne. Ciasto staje się puszyste jak puch i przewiewne-chleb pita okaże się z niego bardzo miękki i bujny.

z określonej liczby produktów otrzymasz 4 okrągłe pita o średnicy 18 centymetrów. Lepiej jest jeść je świeże, jak wszystkie wypieki drożdżowe - z upałem i ciepłem jest znacznie bardziej aromatyczny, apetyczny i smaczniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy