skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgrzewamy wodę w żelaznej misce lub rondlu do temperatury 35-38 stopni. Wlej go do miski, dodaj drożdże i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zamiast wody można użyć wywaru ziemniaczanego, który pozostał po ugotowaniu puree ziemniaczanego lub mleka z wodą zmieszanego w równych proporcjach 50 na 50.
Krok 2:
Dodaj sól, wymieszaj trochę, aby się rozpuściła, a następnie wlej część przesianej mąki i wymieszaj masę, aż będzie gładka. Wsypałam około połowy przygotowanej mąki i po początkowym etapie ugniatania wyszło mi ciasto jak na naleśniki.
Krok 3:
Następnie dodaj resztę mąki, zacznij zagniatać ciasto łyżką, aż ciasto zacznie się zbierać w grudkę. Rozłóż ciasto na stole, wlej na nie rafinowany olej roślinny i kontynuuj ugniatanie. Możesz również dodać kilka kropli oleju do stołu i posmarować nim ręce.
Krok 4:
Ugniataj ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Ciasto jest miękkie i elastyczne, przyjemnie się z nim pracuje. Tworzymy piłkę.
Krok 5:
Umieść ciasto w misce lekko nasmarowanej olejem roślinnym, przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 6:
Gdy ciasto dobrze wyrośnie i zwiększy swoją objętość, ugniataj je, podziel na 4 części i upiecz gruby chleb pita w piekarniku. Nie pozwól, aby ciasto przestało działać, ponieważ będzie nadtlenkować, a wypieki nie będą smaczne. Ciasto staje się puszyste jak puch i przewiewne-chleb pita okaże się z niego bardzo miękki i bujny.
z określonej liczby produktów otrzymasz 4 okrągłe pita o średnicy 18 centymetrów. Lepiej jest jeść je świeże, jak wszystkie wypieki drożdżowe - z upałem i ciepłem jest znacznie bardziej aromatyczny, apetyczny i smaczniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g