pierogi smażone na oleju roślinnym

Szybki, prosty, apetyczny, dla całej rodziny na obiad! Pierogi smażone na oleju roślinnym są różowe, apetyczne i bardzo smaczne! Ciasto pokryte jest chrupiącą skórką, a nadzienie pozostaje bardzo soczyste. Ta metoda gotowania urozmaici Twoje zwykłe menu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 58 % 22 g
214 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć pierogi na oleju roślinnym? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć pierogi zarówno zakupione, jak i wykonane samodzielnie. Powinny być zamrożone - wtedy pierogi nie przykleją się do patelni podczas smażenia. Wyjmij je z zamrażarki tuż przed gotowaniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej na niego olej roślinny do smażenia. Ostrożnie ułóż pierogi. Uważaj, aby się nie poparzyć — kryształy lodu na powierzchni zamrożonych pierogów zaczną się topić, powodując rozpryskiwanie się masła. Pierogi powinny leżeć w jednym rzędzie, aby były dobrze usmażone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usmaż pierogi, lekko potrząsając patelnią, aby się nie przykleiły. Gdy ciasto zrumieni się z jednej strony, odwróć pierogi na drugą stronę. Wygodnie jest to zrobić widelcem. Zagotuj wodę w tym samym czasie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyłącz ciepło pod patelnią. Należy to zrobić, aby podczas wlewania wody do gorącego oleju wykluczyć silne rozpryskiwanie. Ostrożnie wlej wrzącą wodę na patelnię. Ponownie włącz ogrzewanie. Sól i pieprz do smaku. Uwielbiam też dodawać liście laurowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj pierogi, aż woda się zagotuje. Zajmie to 7-10 minut, w zależności od wielkości pierogów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natychmiast podawaj pierogi do stołu. Dobrze nadają się do nich kwaśna śmietana, majonez lub sos pomidorowy. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierogi - 255   kcal/100g

Podobne przepisy