skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć pierogi na oleju roślinnym? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć pierogi zarówno zakupione, jak i wykonane samodzielnie. Powinny być zamrożone - wtedy pierogi nie przykleją się do patelni podczas smażenia. Wyjmij je z zamrażarki tuż przed gotowaniem.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej na niego olej roślinny do smażenia. Ostrożnie ułóż pierogi. Uważaj, aby się nie poparzyć — kryształy lodu na powierzchni zamrożonych pierogów zaczną się topić, powodując rozpryskiwanie się masła. Pierogi powinny leżeć w jednym rzędzie, aby były dobrze usmażone.
Krok 3:
Usmaż pierogi, lekko potrząsając patelnią, aby się nie przykleiły. Gdy ciasto zrumieni się z jednej strony, odwróć pierogi na drugą stronę. Wygodnie jest to zrobić widelcem. Zagotuj wodę w tym samym czasie.
Krok 4:
Wyłącz ciepło pod patelnią. Należy to zrobić, aby podczas wlewania wody do gorącego oleju wykluczyć silne rozpryskiwanie. Ostrożnie wlej wrzącą wodę na patelnię. Ponownie włącz ogrzewanie. Sól i pieprz do smaku. Uwielbiam też dodawać liście laurowe.
Krok 5:
Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj pierogi, aż woda się zagotuje. Zajmie to 7-10 minut, w zależności od wielkości pierogów.
Krok 6:
Natychmiast podawaj pierogi do stołu. Dobrze nadają się do nich kwaśna śmietana, majonez lub sos pomidorowy. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierogi - 255 kcal/100g