flądra w mące na patelni

prostym i przyziemnym daniem jest smażona ryba. Flądra ma delikatne, chude mięso. A gotowanie go na patelni nie będzie trudne. Ze względu na płaski kształt flądra piecze się dość szybko. Tylko przygotowując ryby do smażenia, należy wziąć pod uwagę pewne niuanse.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 14 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 12 % 3 g
147 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować flądrę na patelni, potrzebujesz: flądry, soli, przypraw, mąki, soku z cytryny, oleju roślinnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrozić rybę przed gotowaniem. Można to zrobić w temperaturze pokojowej lub pozostawiając rybę w lodówce na noc. Umyj rozmrożoną rybę, odetnij płetwy i ogon ostrym nożem lub nożyczkami. Zeskrob łuski z jasnej strony ryby w kierunku od ogona do głowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odetnij głowę i usuń wszystkie wnętrzności. Dobrze spłucz tusze w środku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Uważa się, że ciemna skóra flądry ma specyficzny zapach, dlatego zaleca się jej usunięcie. Aby to zrobić, wykonaj płytkie nacięcie na ogonie, podnieś skórę i, pomagając nożem, ostrożnie usuń ją w kierunku głowy. Po wszystkich czynnościach opłucz rybę pod zimną wodą, osusz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój tuszę na porcje. Jeśli ryba jest mała, możesz zostawić ją w całości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotowaną flądrę zalać sokiem z cytryny, delikatnie wymieszać. Pozostaw do marynowania na 15 minut. Sok z cytryny nada rybom przyjemną lekką kwaskowatość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz mąkę z solą i przyprawami, wymieszaj. Możesz wziąć dowolne przyprawy. Do smażonej ryby nadają się kolendra, tymianek, gałka muszkatołowa, czarny mielony pieprz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Każdy kawałek ryby panieruj z obu stron w mieszance mąki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż kawałki ryby, smaż na średnim ogniu na złoty kolor przez 7-8 minut. Nie przykrywaj patelni pokrywką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć rybę na drugą stronę, smaż na małym ogniu, aż będzie miękka. Podawaj pieczoną flądrę na gorąco z dodatkiem ziemniaków, płatków zbożowych lub z warzywami gotowanymi na parze. Smacznego!

może natknąć się na flądrę o specyficznym "aromacie", ale jakoś tak naprawdę tego nie zauważyłem. Ale tym razem nadal usunęła ciemną skórę. Tę procedurę można zastąpić marynowaniem ryb w mieszaninie musztardy i soku z cytryny (1 niepełna łyżeczka musztardy i 3 łyżki soku z cytryny). Aby to zrobić, zetrzyj rybę mieszanką i pozostaw na 2 godziny. Pomoże to usunąć ewentualny nieprzyjemny zapach.
mięso flądry ma wysoką wartość odżywczą i niską kaloryczność. Oczywiście ilość kalorii będzie zależeć od sposobu gotowania ryby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Flądra wędzona na gorąco - 192   kcal/100g
  • Flądra gotowana - 103   kcal/100g
  • Flądra świeża - 83   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy