skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować flądrę na patelni, potrzebujesz: flądry, soli, przypraw, mąki, soku z cytryny, oleju roślinnego.
Krok 2:
Rozmrozić rybę przed gotowaniem. Można to zrobić w temperaturze pokojowej lub pozostawiając rybę w lodówce na noc. Umyj rozmrożoną rybę, odetnij płetwy i ogon ostrym nożem lub nożyczkami. Zeskrob łuski z jasnej strony ryby w kierunku od ogona do głowy.
Krok 3:
Odetnij głowę i usuń wszystkie wnętrzności. Dobrze spłucz tusze w środku.
Krok 4:
Uważa się, że ciemna skóra flądry ma specyficzny zapach, dlatego zaleca się jej usunięcie. Aby to zrobić, wykonaj płytkie nacięcie na ogonie, podnieś skórę i, pomagając nożem, ostrożnie usuń ją w kierunku głowy. Po wszystkich czynnościach opłucz rybę pod zimną wodą, osusz.
Krok 5:
Pokrój tuszę na porcje. Jeśli ryba jest mała, możesz zostawić ją w całości.
Krok 6:
Przygotowaną flądrę zalać sokiem z cytryny, delikatnie wymieszać. Pozostaw do marynowania na 15 minut. Sok z cytryny nada rybom przyjemną lekką kwaskowatość.
Krok 7:
Połącz mąkę z solą i przyprawami, wymieszaj. Możesz wziąć dowolne przyprawy. Do smażonej ryby nadają się kolendra, tymianek, gałka muszkatołowa, czarny mielony pieprz.
Krok 8:
Każdy kawałek ryby panieruj z obu stron w mieszance mąki.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż kawałki ryby, smaż na średnim ogniu na złoty kolor przez 7-8 minut. Nie przykrywaj patelni pokrywką.
Krok 10:
Odwróć rybę na drugą stronę, smaż na małym ogniu, aż będzie miękka. Podawaj pieczoną flądrę na gorąco z dodatkiem ziemniaków, płatków zbożowych lub z warzywami gotowanymi na parze. Smacznego!
może natknąć się na flądrę o specyficznym "aromacie", ale jakoś tak naprawdę tego nie zauważyłem. Ale tym razem nadal usunęła ciemną skórę. Tę procedurę można zastąpić marynowaniem ryb w mieszaninie musztardy i soku z cytryny (1 niepełna łyżeczka musztardy i 3 łyżki soku z cytryny). Aby to zrobić, zetrzyj rybę mieszanką i pozostaw na 2 godziny. Pomoże to usunąć ewentualny nieprzyjemny zapach.
mięso flądry ma wysoką wartość odżywczą i niską kaloryczność. Oczywiście ilość kalorii będzie zależeć od sposobu gotowania ryby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Flądra wędzona na gorąco - 192 kcal/100g
- Flądra gotowana - 103 kcal/100g
- Flądra świeża - 83 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g