skład / składniki
metoda gotowania
na początek pokrój filet z flądry. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Przetrzyj cytrynę przez tarkę, posiekaj natkę pietruszki i kolendrę. Połącz czosnek ze skórką z cytryny. 3 łyżki. olej, pietruszka i kolendra dokładnie wymieszaj. I tam dodaj sok z cytryny, 1 łyżeczka. sól, 2 łyżki. l Woda, szafran, pieprz i papryka. Filet rybny smarujemy przygotowaną mieszanką po obu stronach, następnie wkładamy rybę do rondla i wkładamy do lodówki na 3 godziny. W ten sposób usuwamy skórkę pomidorów: najpierw zanurzamy pomidory w gorącej wodzie, a następnie w zimnej wodzie. Po tych procedurach usuń skórę i posiekaj blenderem. Paprykę pokroić w kostkę, wymieszać z masą pomidorową, posolić i gotować do zgęstnienia. Marynowany filet układamy w foremce wysmarowanej olejem lub tłuszczem, posypujemy fele pozostałym olejem i pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 200°C. podając ten posiłek, kładziemy flądrę na naczyniu i polej sosem pomidorowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Flądra wędzona na gorąco - 192 kcal/100g
- Flądra gotowana - 103 kcal/100g
- Flądra świeża - 83 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g