skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć flądrę w kawałkach na patelni? Przygotuj produkty. Zamrożone ryby pozostawić na noc na dolnej półce lodówki lub rozmrozić w temperaturze pokojowej, bez użycia wody, aby ryba pozostała soczysta.
Krok 2:
Spłucz flądrę zimną wodą, Wyczyść łuski, w razie potrzeby wypatrosz. Odetnij głowę i płetwy, oczyść brzuch z filmu i ponownie spłucz. Osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 3:
Następnie każdy kawałek po obu stronach lekko posolić, pieprzyć, posypać suchą mieszanką przypraw do ryb, wszystko delikatnie wcierać w tuszę. Skrop każdy plasterek sokiem z cytryny / wystarczyło mi 1/4 cytryny / i pozostaw do marynowania na 15 minut.
Krok 4:
Po 15 minutach ruszamy do smażenia. Podgrzej patelnię z grubym dnem na dużym ogniu, a następnie wlej bezwonny olej na tyle, aby ledwo, ale całe dno było ukryte. Zmniejsz ciepło do średniego i pozwól olejowi dobrze się rozgrzać. Zwiń każdy kawałek mąki, strząśnij nadmiar, aby się nie palił.
Krok 5:
Sprawdź olej opuszczając patyczek, jeśli olej wokół jest popękany, możesz umieścić rybę. Najpierw ciemną stroną do dołu, nie przykrywaj pokrywką / możesz użyć specjalnej siatki, od rozpryskiwania oleju/. Smaż przez 2-3 minuty, aż się zarumieni.
Krok 6:
Następnie odwróć rybę i pozwól jej się zrumienić. To wszystko, chrupiąca ryba jest gotowa, wyjmij całą rybę na talerz i możesz ją podać.
Krok 7:
Jeśli lubisz miękkie i delikatne ryby, pokrój cebulę na ćwiartki, nie zmniejszaj jej zbytnio, będzie potrzebna tylko jako poduszka dla ryb.
Krok 8:
Lekko podsmaż cebulę, w tym samym oleju z ryby, na najmniejszym ogniu. Mieszając po drodze, zeskrob wszystkie frytki.
Krok 9:
Rozłóż całą rybę na cebuli, jeśli dużo-drugą warstwą. Dodaj około 50 ml wody lub śmietany do wolnych szczelin / miałem 10%/, przykryj luźno pokrywką, gotuj na parze przez 2 minuty. Nadmiar wilgoci odparowuje, a ryba okazuje się niezwykle delikatna i soczysta, o przyjemnym aromacie ! Podawaj na gorąco z warzywami, lekką sałatką. Dobry z ryżem i dowolnymi ziemniakami.
flądra to ryba morska o delikatnym smaku i niskiej zawartości kalorii. Jej mięso zawiera witaminy A, B12, E I D, kwasy tłuszczowe omega-3, rekordową ilość fosforu, jodu i kobaltu. Nie przechodź obok takiego narzędzia w sklepie, koniecznie kup!
podobnie jak wiele organizmów morskich, flądra ma specyficzny zapach jodu, który nie jest zbyt przyjemny. Ale kucharze wybrzeża zgromadzili wystarczające doświadczenie i tajemnice w przygotowywaniu owoców morza. Taki zapach można usunąć marynując rybę sokiem z cytryny lub limonki, smażąc na warstwie cebuli lub, jak zalecają specjaliści, po prostu usuń ciemną skórę. To skóra gromadzi wszystko, zwłaszcza u dorosłych dużych osobników, młode małe ryby nie mają takiego problemu.
naprawdę nigdy nie zdejmuję skóry, wręcz przeciwnie, dla mnie najsmaczniejszy jest, gdy chrupnie. Ale zawsze wybieram ryby średniej wielkości, częściej-już pokrojone w porcje i nie ma zamieszania z cięciem, zawsze soczyste i smaczne.
sama flądra ma tylko około 90 kcal, kalorie są zbierane podczas smażenia na oleju roślinnym, bardziej przydatne jest gotowanie ryb na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Będzie też pyszny, ale to już inne przepisy..
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Flądra wędzona na gorąco - 192 kcal/100g
- Flądra gotowana - 103 kcal/100g
- Flądra świeża - 83 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g