w Rosji rzodkiewka była zwykłym pożywieniem zwykłych ludzi.
Ojczyzną rzodkiewki jest azja i Morze Śródziemne. Istnieje kilka odmian rzodkiewki, które różnią się od siebie kolorem, kształtem i wielkością korzenia. Rzodkiewka ma gruby korzeń o podłużnym lub kulistym kształcie, ostry w smaku, o jasnym lub ciemnym kolorze.
w gotowaniu przepisy z rzodkiewką są bardzo popularne. Rzodkiewki można spożywać zarówno na surowo, jak i duszone. Często gotujemy w domu
sałatki
, w których rzodkiewka świetnie komponuje się z olejem roślinnym, sokiem z cytryny lub octem. W przypadku sałatek, które zawierają rzodkiewkę, przepis zaleca stosowanie młodych liści tej rośliny. Jednak rzodkiewki nie należy jeść natychmiast po ugotowaniu, odstawić na chwilę. W przeciwnym razie możesz spowodować podrażnienie żołądka.
rzodkiewka zawiera witaminy A, B, C, tłuszcze, węglowodany, błonnik, olejek eteryczny, enzymy, cukry, pierwiastki śladowe – żelazo, potas, wapń, magnez, siarkę, fosfor. Spożywanie zaledwie 200 gramów rzodkiewki dziennie może zapewnić organizmowi codzienną dawkę witaminy C.
rzodkiewka od niepamiętnych czasów była również stosowana w medycynie ludowej. Rzodkiewka z miodem, a mianowicie sok z rzodkiewki, dobrze pomaga na przeziębienie, kaszel. Sok z rzodkiewki ma również właściwości antyseptyczne. Potrawy z tego warzywa pobudzają apetyt. Rzodkiewka jest przydatna w chorobach nerek, zaleca się ją stosować w celu zapobiegania stwardnieniu.
Starta rzodkiewka w postaci okładów jest stosowana w reumatyzmie, dnie moczanowej, zapaleniu stawów, zapaleniu rwy kulszowej, zapaleniu mięśni i stawów. Rzodkiewka jest przydatna dla wszystkich odchudzających się, ponieważ normalizuje metabolizm. Ale nadal jedną z głównych zalet tego warzywa jest to, że dobrze wzmacnia układ odpornościowy.
51 kcal
30 minutes
Nigdy sam nie gotowałeś? Nadszedł czas!
93 kcal
2 hours
Aromatyczne, obfite i bardzo smaczne danie orientalne! Klasyczny lagman wołowy
141 kcal
20 minutes
Prosta, ale bardzo smaczna sałatka na świąteczny stół! Ta jasna, kolorowa
87 kcal
1 hour
Prosta, interesująca, pożywna i pyszna sałatka! Cóż, co jest gorsze niż gorzka
102 kcal
1 hour
Niesamowicie pyszna przekąska ziemniaczana z mięsem. Polecamy!
117 kcal
50 minutes
Pyszna, prosta i szybka sałatka warzywna z twardym serem! Żaden świąteczny stół
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Szybko i smacznie
- Kuchnia narodowa
- Przekąski
- Drugie danie
- Jajka
- Półprodukty
- Ryby i owoce morza
- Owoce morza
- Grzyb
- Warzywa
- Mąka
- Owoce jagody
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Alkohol
- Inne
- Sól
- Sake
- Woda
- Kuchnia azjatycka
- Sushi
- Przekąski zimne
- Smażone w głębokim tłuszczu
- Bakłażany szybko
- Szybko z dyni
- Dania w 30 minut
- Klar
- Drugie z ryb
- Sos
- Ryba z warzywami
- Z flądry
- Z kalmarów
- Krewetki
- Z boczniaków
- Z bakłażana
- Z dyni
- Z rzodkiewki
- Z cytryn
- Przepisy bezmleczne