Sałatka z rzodkiewki z majonezem

pikantna sałatka z czarnej rzodkiewki i majonezu! Łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z czarnej rzodkiewki z dodatkiem cebuli doprawiona majonezem! Dodanie kwaśnej śmietany zmiękcza smak gotowego dania i sprawia, że sałatka jest bardziej pożywna!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 70 % 19 g
węglowodany 22 % 6 g
201 kcal
IG: 83 / 17 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty potrzebne do przygotowania tej pożywnej sałatki. Będziesz potrzebował rzodkiewki (w tym przypadku używa się czarnej), majonezu, śmietany, cebuli, soli, czarnego pieprzu. Możesz także wziąć trochę świeżych ziół według własnego gustu. Wybierz śmietanę i majonez dobrej jakości, powinien to być sprawdzony produkt, który Ci odpowiada.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rzodkiewkę dokładnie spłucz sztywną szczotką lub myjką pod bieżącą wodą. Cienko odetnij czarną skórkę ostrym nożem. Biały miąższ obranej rzodkiewki należy zetrzeć na grubej tarce. Umieść pokruszone rzodkiewki w przestronnej misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie możesz użyć rzodkiewki do sałatki, ponieważ jest świeża, ale w tym przypadku rzodkiewka będzie miała silny ostry smak i zapach. Możesz zmiękczyć rzodkiewkę przez 10-15 minut wrzącą wodą. Rzodkiewka stanie się znacznie delikatniejsza i bardziej miękka w smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój ćwiartkę w pierścienie o średniej grubości. Podobnie jak rzodkiewka, cebulę, aby złagodzić smak, można zalać wrzącą wodą lub pozostawić taką, jaka jest, szczególnie w przypadku słodszych odmian cebuli sałatkowej - taką cebulę można pozostawić świeżą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odpowiednio wyciśnij rzodkiewkę, wrzuć cebulę do sitka, a gdy cała woda spłynie, Dodaj do sałatki. Posolić sałatkę, dodać czarny pieprz do smaku, dodać śmietanę i majonez. Delikatnie wymieszaj naczynie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ogólnie sałatka z rzodkiewki z majonezem jest gotowa do podania. Ale będzie o wiele smaczniejszy, jeśli włożysz go do lodówki na kilka godzin. Rzodkiewka, a zwłaszcza cebula"marynowane & quot; w mieszance majonezu, śmietany, soli, pieprzu, a danie stanie się smaczniejsze i bogatsze. Opłucz świeże zioła, wstrząśnij i drobno posiekaj. Posyp gotową sałatkę posiekanymi ziołami.

aby zachować maksimum witamin i zmiękczyć smak rzodkiewki, jest jeszcze jedna sztuczka - posiekaną rzodkiewkę pozostawia się otwartą w misce na kilka godzin, od czasu do czasu mieszając. Uważa się, że w ten sposób rzodkiewka stanie się mniej "paląca".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy