skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty potrzebne do przygotowania tej pożywnej sałatki. Będziesz potrzebował rzodkiewki (w tym przypadku używa się czarnej), majonezu, śmietany, cebuli, soli, czarnego pieprzu. Możesz także wziąć trochę świeżych ziół według własnego gustu. Wybierz śmietanę i majonez dobrej jakości, powinien to być sprawdzony produkt, który Ci odpowiada.
Krok 2:
Rzodkiewkę dokładnie spłucz sztywną szczotką lub myjką pod bieżącą wodą. Cienko odetnij czarną skórkę ostrym nożem. Biały miąższ obranej rzodkiewki należy zetrzeć na grubej tarce. Umieść pokruszone rzodkiewki w przestronnej misce.
Krok 3:
Następnie możesz użyć rzodkiewki do sałatki, ponieważ jest świeża, ale w tym przypadku rzodkiewka będzie miała silny ostry smak i zapach. Możesz zmiękczyć rzodkiewkę przez 10-15 minut wrzącą wodą. Rzodkiewka stanie się znacznie delikatniejsza i bardziej miękka w smaku.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój ćwiartkę w pierścienie o średniej grubości. Podobnie jak rzodkiewka, cebulę, aby złagodzić smak, można zalać wrzącą wodą lub pozostawić taką, jaka jest, szczególnie w przypadku słodszych odmian cebuli sałatkowej - taką cebulę można pozostawić świeżą.
Krok 5:
Odpowiednio wyciśnij rzodkiewkę, wrzuć cebulę do sitka, a gdy cała woda spłynie, Dodaj do sałatki. Posolić sałatkę, dodać czarny pieprz do smaku, dodać śmietanę i majonez. Delikatnie wymieszaj naczynie.
Krok 6:
Ogólnie sałatka z rzodkiewki z majonezem jest gotowa do podania. Ale będzie o wiele smaczniejszy, jeśli włożysz go do lodówki na kilka godzin. Rzodkiewka, a zwłaszcza cebula"marynowane & quot; w mieszance majonezu, śmietany, soli, pieprzu, a danie stanie się smaczniejsze i bogatsze. Opłucz świeże zioła, wstrząśnij i drobno posiekaj. Posyp gotową sałatkę posiekanymi ziołami.
aby zachować maksimum witamin i zmiękczyć smak rzodkiewki, jest jeszcze jedna sztuczka - posiekaną rzodkiewkę pozostawia się otwartą w misce na kilka godzin, od czasu do czasu mieszając. Uważa się, że w ten sposób rzodkiewka stanie się mniej "paląca".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Rzodkiewka - 35 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g