Sałatka pomidory jajka czosnek

prawdziwie letnia sałatka! Pyszne i proste! Sałatka z pomidorów, jajek i czosnku jest niskokaloryczna, ale jednocześnie dość sycąca. Oczywiście lepiej jest użyć majonezu domowej roboty, można go również zastąpić jogurtem do woli. Pomidory powinny być soczyste i dojrzałe, przed podaniem można ozdobić sałatkę ziołami.
TaniaSiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 30 % 3 g
52 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Jak zrobić sałatę pomidory jajka czosnek? Umyj pomidory, osusz, Wytnij miejsce mocowania łodygi.

2. Jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, a następnie obrać.

3. Pomidory i jajka pokroić w drobną kostkę, włożyć do salaterki.

4. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, dodaj do głównych składników.

5. Dopraw sałatkę majonezem, solą do smaku.

podawaj na stole we wspólnej salaterce lub partiami w miseczkach, udekoruj ziołami według uznania.

jedz dla zdrowia!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy