skład / składniki
metoda gotowania
1. Jak zrobić sałatę pomidory jajka czosnek? Umyj pomidory, osusz, Wytnij miejsce mocowania łodygi.
2. Jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie, a następnie obrać.
3. Pomidory i jajka pokroić w drobną kostkę, włożyć do salaterki.
4. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, dodaj do głównych składników.
5. Dopraw sałatkę majonezem, solą do smaku.
podawaj na stole we wspólnej salaterce lub partiami w miseczkach, udekoruj ziołami według uznania.
jedz dla zdrowia!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g