przed powszechnym majonezem większość sałatek była doprawiona kwaśną śmietaną. Zwłaszcza tak zwane letnie lub wiosenne, z dużą ilością surowych warzyw i ziół, które nie są poddawane obróbce cieplnej. W przepisach na sałatki ze śmietaną jest stosowany jako dressing, który jest szczególnie dobry tylko ze świeżymi, surowymi produktami: pomidorami, ogórkami, papryką, cebulą i zieloną cebulą, szczawem, sałatą, rzodkiewką, marchewką, kapustą i tak dalej.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach sałatka ze śmietaną:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
śmietana | 210 | 2.8 | 20 | 3.2 |
ogórki | 15 | 0.8 | 0.1 | 2.6 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
marchew | 33 | 1.3 | 0.1 | 6.9 |
twardy ser | 366 | 24.1 | 29.5 | 0.3 |
wśród osób, które sprzeciwiają się majonezowi w jakiejkolwiek formie, jest szczególnie wielu miłośników sałatek z kwaśnej śmietany. Niektórzy uważają, że wybierając śmietanę jako dressing, nie tylko zmniejszają ilość kalorii w naczyniu, ale także sprawiają, że jest ono zdrowsze i zdrowsze. W rzeczywistości nie zawsze tak jest. To jednak odchodzi od tematu tego artykułu.
Możesz wziąć dowolną śmietanę do sałatek: sklepową, rynkową, domową, domowej roboty. I Dowolna zawartość tłuszczu do wyboru, zaczynając od 10 procent, a kończąc na czterdziestu. Nie wymaga dodatkowych składników, aby zamienić się w sos sałatkowy. Chyba że sól i czarny pieprz do smaku. Jego ilość można również wybrać, kierując się własnymi preferencjami: spraw, aby sałatka "unosiła się" w sosie, otrzymując apetyczną juszkę, w której można maczać chleb. Lub pozostawienie go bardziej "suchego", aby inne składniki były wyraźnie widoczne i odczuwalne podczas pobierania próbki.
pięć najszybszych przepisów na sałatkę z kwaśnej śmietany:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
surowa sałatka z dyni z ogórkami i marchewką w pośpiechu | 2 min | 56 | +326 |
Sałatka Paryż w pośpiechu | 5 min | 76 | +140 |
Słodka sałatka z suszonych śliwek | 5 min | 187 | +117 |
Sałatka śledziowa z jabłkiem | 5 min | 92 | +105 |
Sałatka Trio | 5 min | 56 | +216 |
ważne jest, aby pamiętać, że nawet najgrubsza śmietana, wchodząc w interakcję z sokami warzywnymi, staje się płynna. Ale można tego uniknąć, dodając do sałatki gotowane żółtko lub ziemniaki. Jeśli w kompozycji nie ma tych produktów, możesz spróbować, po przekształceniu ich w tłuczone ziemniaki, wymieszać je ze śmietaną.