Przepisy na sałatki z grzybami pozwalają urozmaicić świąteczne menu. Pikantną przekąskę można przygotować przez cały rok, używając produktu roślinnego nie tylko świeżego, ale także marynowanego. Odpowiednie są pieczarki, grzyby miodowe, kurki, maślane, białe, boczniaki, drzewne – nie ma granic kulinarnej wyobraźni! Małe grzyby służą do dekoracji naczynia. Sałatki grzybowe to idealna uczta na napoje alkoholowe. Nawet w niewielkiej ilości szybko się nasycają i nigdy się nie nudzą.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
pieczarki | 24 | 4.2 | 1 | 0.1 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
twardy ser | 366 | 24.1 | 29.5 | 0.3 |
filet z kurczaka | 113 | 23.6 | 1.9 | 0.4 |
cebula | 41 | 1.4 | 0 | 10.4 |
różnorodność przepisów z różnych kuchni świata pozwala przygotować najsmaczniejsze przekąski grzybowe na świąteczny stół w ciągu kilku minut. Grzyby doskonale komponują się z produktami mięsnymi, gotowanymi jajkami, serem, smażoną cebulą i marchewką po koreańsku, wątrobą, bakłażanem i cukinią, suszonymi śliwkami, kukurydzą. Dodaje się je do klasycznego winegret. Pikantne przyprawy nadadzą potrawie niezwykłe odcienie smaku i aromatu. Jako sos do potraw z grzybami użyj majonezu, śmietany z ziołami, jogurtu. Kremowy smak sosów podkreśla świeżość i soczystość głównego składnika. Sałatki z dressingiem z oleju roślinnego są niskokaloryczne i nadają się do chudego menu.