bakłażan z papryką i pomidorami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Potrzebne składniki
Krok 2:

Bakłażany czyścimy
Krok 3:

Pokroić w dużą kostkę lub paski
Krok 4:

Smażyć na oleju roślinnym przez około 10 minut. Należy pamiętać, że bakłażany wchłaniają dość dużo oleju, ale tutaj nie należy go żałować
Krok 5:

Paprykę kroimy w duże paski
Krok 6:

Do smażonych bakłażanów dodaj paprykę i smaż przez około 5 minut
Krok 7:

W tym czasie pokrój pomidora na ćwiartki w pierścienie
Krok 8:

Dodaj pomidory do reszty warzyw
Krok 9:

Dla pikanterii połóż połowę ostrej papryki
Krok 10:

Sól, pieprz, dodaj szczyptę chmielu-suneli i gotuj wszystko razem przez około 10-15 minut, aż warzywa będą gotowe
Krok 11:

Gdy wszystkie warzywa będą miękkie wkładamy posiekany czosnek (potarłam go)
Krok 12:

Na samym końcu dodaj drobno posiekane warzywa, wymieszaj i wyłącz ogień. Pozwól nam trochę zaparzyć i spróbować!
Krok 13:

Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g


