skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Bakłażan najlepiej jest wziąć krajową ziemię, dlatego lepiej jest przygotować tę przekąskę w sezonie bakłażana. Weź niezbyt duży egzemplarz - pokroimy bakłażana w kółka i konieczne jest, aby nie były bardzo duże. Olej może być dowolnym olejem roślinnym: od słonecznika po sezam. Również mąka: używam pszenicy, ale może to być każda inna. Na przykład ryż będzie tutaj bardzo przydatny.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z solą, aż będzie gładka.
Krok 3:
Ubij jajko widelcem.
Krok 4:
W bakłażanie odetnij łodygę i pokrój w koła o grubości 3-5 mm. chcę zauważyć, że wcześniej bakłażany moczyły się w słonej wodzie, aby wyeliminować gorycz. Obecne odmiany bakłażana praktycznie nie są gorzkie i można je natychmiast ugotować. Jeśli jesteś wrażliwy na gorycz w bakłażanie, możesz namoczyć pokrojone kubki przez 10 minut w słonej wodzie.
Krok 5:
Zanurz każdy okrąg bakłażany w jajku.
Krok 6:
Następnie zwiń mąkę. Aby uzyskać gęstsze ciasto, możesz ponownie zanurzyć w jajku i ponownie panierować w mące.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej, rozłóż kubki bakłażana i smaż przez 5-7 minut z każdej strony, aż będą złote i chrupiące.
Krok 8:
Posypałam bakłażana posiekanym czosnkiem. Chcę zauważyć, że są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Krok 9:
Smacznego!
jako niezależne danie takie bakłażany doskonale komponują się z czosnkiem i świeżymi ziołami. Doskonale uzupełni je majonezem lub kwaśną śmietaną.
podawaj takie bakłażany jako przystawkę na ciepło i na zimno z różnymi sosami. Bardzo przypominają chipsy: te same cienkie i chrupiące.
takie danie jest idealne jako dodatek do mięsa i gorących ryb.
również takie smażone kubki bakłażana mogą być również używane jako baza do innych przekąsek. Na przykład połóż mus z awokado na takim kółku i udekoruj krewetkami.
ogólnie przestrzeń dla twojej wyobraźni!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g