bakłażan w cieście smażony na patelni

chrupiące krążki smażonego bakłażana przypominają frytki! Prosty i niedrogi przepis na chrupiące bakłażany w cieście. Ta przystawka lub przystawka jest interesująca i smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z gotowaniem!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 69 % 34 g
węglowodany 22 % 11 g
351 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Bakłażan najlepiej jest wziąć krajową ziemię, dlatego lepiej jest przygotować tę przekąskę w sezonie bakłażana. Weź niezbyt duży egzemplarz - pokroimy bakłażana w kółka i konieczne jest, aby nie były bardzo duże. Olej może być dowolnym olejem roślinnym: od słonecznika po sezam. Również mąka: używam pszenicy, ale może to być każda inna. Na przykład ryż będzie tutaj bardzo przydatny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z solą, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W bakłażanie odetnij łodygę i pokrój w koła o grubości 3-5 mm. chcę zauważyć, że wcześniej bakłażany moczyły się w słonej wodzie, aby wyeliminować gorycz. Obecne odmiany bakłażana praktycznie nie są gorzkie i można je natychmiast ugotować. Jeśli jesteś wrażliwy na gorycz w bakłażanie, możesz namoczyć pokrojone kubki przez 10 minut w słonej wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz każdy okrąg bakłażany w jajku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zwiń mąkę. Aby uzyskać gęstsze ciasto, możesz ponownie zanurzyć w jajku i ponownie panierować w mące.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej, rozłóż kubki bakłażana i smaż przez 5-7 minut z każdej strony, aż będą złote i chrupiące.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posypałam bakłażana posiekanym czosnkiem. Chcę zauważyć, że są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

jako niezależne danie takie bakłażany doskonale komponują się z czosnkiem i świeżymi ziołami. Doskonale uzupełni je majonezem lub kwaśną śmietaną.
podawaj takie bakłażany jako przystawkę na ciepło i na zimno z różnymi sosami. Bardzo przypominają chipsy: te same cienkie i chrupiące.
takie danie jest idealne jako dodatek do mięsa i gorących ryb.
również takie smażone kubki bakłażana mogą być również używane jako baza do innych przekąsek. Na przykład połóż mus z awokado na takim kółku i udekoruj krewetkami.
ogólnie przestrzeń dla twojej wyobraźni!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy