skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników. Jeśli wołowina jest zamrożona, wyjmujemy ją z zamrażarki z wyprzedzeniem, rozmrażamy, moczymy w zimnej wodzie. Latem świeże są pomidory i papryka. Zimą można wziąć przygotowane latem zamrażarki pokrojone na kawałki i mrożone warzywa w pojemnikach. Jeśli nie ma takich półfabrykatów, możesz użyć pasty pomidorowej.
Krok 2:
Pokrój wołowinę na małe kwadratowe kawałki. Oczywiście danie będzie znacznie smaczniejsze, a proces gotowania będzie szybszy, jeśli mięso będzie młodym wołem.
Krok 3:
Podgrzej olej słonecznikowy na patelni. Rozłóż mięso, smaż przez około 10 minut, ciągle mieszając i obracając, aby się nie przypaliło.
Krok 4:
Obierz cebulę i marchewkę i grubo posiekaj, marchewkę w plasterki, cebulę w półpierścienie.
Krok 5:
Wysyłamy warzywa do mięsa i smażymy, aż cebula stanie się przezroczysta.
Krok 6:
Pokrój pomidory na małe kawałki, paprykę w paski. Lub bierzemy gotowe zamrożenie. Czosnek obiera i kroi na talerze.
Krok 7:
Pomidory, papryka i czosnek wysyłamy na patelnię. Mieszaj, smaż przez około 5 minut.
Krok 8:
Umyj ziemniaki, obierz, pokrój na duże kawałki.
Krok 9:
Włóż ziemniaki do rondla. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Napełnij wodą, aby zamknąć do połowy zawartości. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut.
Krok 10:
Danie jest gotowe.
Krok 11:
Podawaj posypane świeżymi ziołami. Smacznego!
=
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g