Kaurdak

pieczeń orientalna, szybka, smaczna, satysfakcjonująca! Kaurdak-danie pochodzi z kuchni orientalnej, ale pod względem składu i sposobu przygotowania jest podobne do rosyjskiej pieczeni, z mięsem i ziemniakami. Składniki do jego przygotowania są dostępne, przygotowanie jest dość proste i niezbyt długie, a cała rodzina będzie pełna i zadowolona. Jeśli kaurdak zostanie ugotowany w kotle, to danie okaże się jeszcze smaczniejsze, ale kocioł może zastąpić patelnię z grubym dnem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 19-15 lutego

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 47 % 9 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Jeśli wołowina jest zamrożona, wyjmujemy ją z zamrażarki z wyprzedzeniem, rozmrażamy, moczymy w zimnej wodzie. Latem świeże są pomidory i papryka. Zimą można wziąć przygotowane latem zamrażarki pokrojone na kawałki i mrożone warzywa w pojemnikach. Jeśli nie ma takich półfabrykatów, możesz użyć pasty pomidorowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wołowinę na małe kwadratowe kawałki. Oczywiście danie będzie znacznie smaczniejsze, a proces gotowania będzie szybszy, jeśli mięso będzie młodym wołem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej olej słonecznikowy na patelni. Rozłóż mięso, smaż przez około 10 minut, ciągle mieszając i obracając, aby się nie przypaliło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i marchewkę i grubo posiekaj, marchewkę w plasterki, cebulę w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wysyłamy warzywa do mięsa i smażymy, aż cebula stanie się przezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory na małe kawałki, paprykę w paski. Lub bierzemy gotowe zamrożenie. Czosnek obiera i kroi na talerze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pomidory, papryka i czosnek wysyłamy na patelnię. Mieszaj, smaż przez około 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj ziemniaki, obierz, pokrój na duże kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż ziemniaki do rondla. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Napełnij wodą, aby zamknąć do połowy zawartości. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Danie jest gotowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj posypane świeżymi ziołami. Smacznego!

=

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy