skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić smażone warzywa w powolnej kuchence?
1. Umyj bakłażany, odetnij końce po obu stronach, pokrój na duże kawałki, włóż do miski, pozostaw na 20 minut.
2. Paprykę oczyścić z nasion i przegród, usunąć łodygę, dokładnie umyć, pokroić w paski.
3. Cebulę obrać, umyć, również pokroić w paski.
4. Włóż kawałek masła do miski multicookera, a następnie wyślij do niego bakłażana, paprykę i cebulę, wybierz program "duszenie" i gotuj przez 20 minut.
5. Umyj pomidory, pokrój w duże plasterki. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Połóż pomidory i czosnek na pozostałych warzywach, sól i kontynuuj duszenie przez kolejne 10 minut.
podawaj jako dodatek do mięsa lub drobiu lub pozwól saute całkowicie ostygnąć i podawaj jako sałatkę.
smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g