skład / składniki
metoda gotowania
całkowicie warzywne danie pasuje na każdą okazję, jest całkowicie Wegetariańskie, niesamowicie smaczne i nie zaszkodzi sylwetce, nawet jeśli obiad jest za późno. Najpierw przygotujemy warzywa, aby później nic nie odwracało uwagi od procesu.
obierz wszystkie warzywa. Z dyni obieramy grubą skórkę i usuwamy nasiona. Obierz cebulę z łuski i pozbądź się pieprzu z nasion i ogona. Aby nie zakłócać delikatnej tekstury gotowego dania, konieczne jest usunięcie skórki z pomidorów. Wykonujemy małe nacięcie w okolicy ogona, zanurzamy pomidory we wrzącej wodzie na kilka minut. Wyjmujemy pomidory, lekko schładzamy i usuwamy cienką skórkę.
umyj wszystkie warzywa i wysusz. Dynię i słodką paprykę kroimy w kostkę o wymiarach 1x1 cm, staramy się pokroić cebulę w kostkę, ale mniejszą. Pomidory bez skórki są również krojone na małe kawałki.
na patelni rozgrzej olej roślinny. Gdy jest bardzo gorąco, dodaj cebulę, dobrze wymieszaj i smaż przez chwilę. Dodaj soczewicę i przyprawy. Używając przypraw, możesz znacznie urozmaicić smak gotowego dania. W klasycznym przepisie dodaj curry, paprykę, trochę czerwonego i czarnego mielonego pieprzu, oregano i sól. Dobrze wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty.
dodaj pokrojoną dynię, pomidory i paprykę na patelnię. Dodaj wodę, dobrze wymieszaj naczynie, zagotuj. Gdy tylko naczynie się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Okresowo otwieramy pokrywkę, mieszamy i sprawdzamy gotowość warzyw, najbardziej wskazującą spośród nich jest dynia.
gdy dynia jest już w pełni gotowa, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Dusimy naczynie jeszcze przez kilka minut, ale z otwartą pokrywką, aby nadmiar płynu mógł odparować. W tym momencie możesz spróbować potrawy i w razie potrzeby dodać przyprawy. Podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g

