soczewica z dynią

jasne danie z dojrzałych jesiennych warzyw na każdym stole! Gulasz warzywny, który da przyjemność z obiadu, urozmaica nie tylko smak, ale także wygląd stołu, dekorując go jasnym kolorem. Zestaw produktów i metoda gotowania pozwala sklasyfikować danie jako niskokaloryczne.
Kostka RubikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 15 % 2 g
węglowodany 62 % 8 g
61 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

całkowicie warzywne danie pasuje na każdą okazję, jest całkowicie Wegetariańskie, niesamowicie smaczne i nie zaszkodzi sylwetce, nawet jeśli obiad jest za późno. Najpierw przygotujemy warzywa, aby później nic nie odwracało uwagi od procesu.

obierz wszystkie warzywa. Z dyni obieramy grubą skórkę i usuwamy nasiona. Obierz cebulę z łuski i pozbądź się pieprzu z nasion i ogona. Aby nie zakłócać delikatnej tekstury gotowego dania, konieczne jest usunięcie skórki z pomidorów. Wykonujemy małe nacięcie w okolicy ogona, zanurzamy pomidory we wrzącej wodzie na kilka minut. Wyjmujemy pomidory, lekko schładzamy i usuwamy cienką skórkę.

umyj wszystkie warzywa i wysusz. Dynię i słodką paprykę kroimy w kostkę o wymiarach 1x1 cm, staramy się pokroić cebulę w kostkę, ale mniejszą. Pomidory bez skórki są również krojone na małe kawałki.

na patelni rozgrzej olej roślinny. Gdy jest bardzo gorąco, dodaj cebulę, dobrze wymieszaj i smaż przez chwilę. Dodaj soczewicę i przyprawy. Używając przypraw, możesz znacznie urozmaicić smak gotowego dania. W klasycznym przepisie dodaj curry, paprykę, trochę czerwonego i czarnego mielonego pieprzu, oregano i sól. Dobrze wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty.

dodaj pokrojoną dynię, pomidory i paprykę na patelnię. Dodaj wodę, dobrze wymieszaj naczynie, zagotuj. Gdy tylko naczynie się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Okresowo otwieramy pokrywkę, mieszamy i sprawdzamy gotowość warzyw, najbardziej wskazującą spośród nich jest dynia.

gdy dynia jest już w pełni gotowa, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Dusimy naczynie jeszcze przez kilka minut, ale z otwartą pokrywką, aby nadmiar płynu mógł odparować. W tym momencie możesz spróbować potrawy i w razie potrzeby dodać przyprawy. Podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy