pieczeń z indyka z ziemniakami

Urocza, obfita pieczeń z indyka i ziemniaków. Mięso z indyka jest bardzo zdrowe. Zawsze jest łatwo przygotowany, a smak wygrywa w porównaniu z innymi rodzajami mięsa. Pieczeń z indyka z ziemniakami to wygrana-wygrana na obiad dla całej rodziny: wszyscy będą pełni i zadowoleni. Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni domowa lub właściciel.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 50 % 11 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

Jak zrobić pieczeń z indyka z ziemniakami? Umyj udo indyka, pokrój mięso na kawałki, których rozmiar jest całkowicie zgodny z gustem Twojej rodziny. Możesz być zarówno duży, jak i niezbyt duży.

postaw nieprzywierającą patelnię na ogniu i smaż mięso na złoty kolor.

obierz cebulę, pokrój. Gdy mięso się zrumieni, dodaj cebulę do mięsa i smaż przez kilka minut.

obierz i pokrój marchewki (możesz zetrzeć), Dodaj do mięsa i cebuli, smaż przez 5 minut.

kiedy wszystko jest smażone, musisz napełnić mięso wodą, aby woda pokryła mięso 2 palcami. Dodaj sól, pieprz. Dusić mięso przez 40 minut.

obierz i grubo posiekaj ziemniaki.

gdy mięso jest duszone, dodaj ziemniaki, w razie potrzeby dodaj wodę. Potrzebna jest ilość wody, aby przykryła ziemniaki. W razie potrzeby dodaj sól. Gotuj pieczeń, aż ziemniaki będą gotowe.

podawaj pieczeń na gorąco, posypaną posiekanymi świeżymi ziołami.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury - punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Udo indyka - 144   kcal/100g

Podobne przepisy