skład / składniki
metoda gotowania
Jak zrobić pieczeń z indyka z ziemniakami? Umyj udo indyka, pokrój mięso na kawałki, których rozmiar jest całkowicie zgodny z gustem Twojej rodziny. Możesz być zarówno duży, jak i niezbyt duży.
postaw nieprzywierającą patelnię na ogniu i smaż mięso na złoty kolor.
obierz cebulę, pokrój. Gdy mięso się zrumieni, dodaj cebulę do mięsa i smaż przez kilka minut.
obierz i pokrój marchewki (możesz zetrzeć), Dodaj do mięsa i cebuli, smaż przez 5 minut.
kiedy wszystko jest smażone, musisz napełnić mięso wodą, aby woda pokryła mięso 2 palcami. Dodaj sól, pieprz. Dusić mięso przez 40 minut.
obierz i grubo posiekaj ziemniaki.
gdy mięso jest duszone, dodaj ziemniaki, w razie potrzeby dodaj wodę. Potrzebna jest ilość wody, aby przykryła ziemniaki. W razie potrzeby dodaj sól. Gotuj pieczeń, aż ziemniaki będą gotowe.
podawaj pieczeń na gorąco, posypaną posiekanymi świeżymi ziołami.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury - punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Udo indyka - 144 kcal/100g

