tradycyjna porcja potrawy to potrawy pieczone w piekarniku w postaci pieczeni. Nie mniej popularny jest jednak gulasz duszony w rondlu lub powolnej kuchence. Indyk smażony na patelni z ziemniakami również wychodzi bardzo dobrze. We wszystkich przypadkach sam wybierasz sposób przetwarzania mięsa: weź całą tuszę (do pieczenia) i nadziewaj ją, pokrój na kawałki z pestkami lub weź tylko części polędwicy.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na indyka z ziemniakami:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
ziemniaki | 80 | 2 | 0.4 | 18.1 |
marchew | 33 | 1.3 | 0.1 | 6.9 |
Indyk | 161 | 20 | 8 | 0.5 |
cebula | 41 | 1.4 | 0 | 10.4 |
filet z indyka | 84 | 19.2 | 0.7 | 0 |
w doniczkach danie jest przygotowywane łatwiej i szybciej: wszystkie produkty są układane w środku. Oprócz głównych są to: cebula, marchew, czosnek, papryka, grzyby, wszystko jest zmienne. Dodaj trochę wody lub bulionu. Śmietana lub śmietana mogą złagodzić smak sosu. Pasta pomidorowa też będzie działać. Powierzchnię można przykryć walcowaną warstwą ciasta.
ale jeśli poświęcisz trochę czasu i wstępnie usmażysz produkty, okaże się podwójnie smaczne.
na patelni gotowanie jest prawie takie samo. Tyle że indyka najlepiej usmażyć. Ziemniaki i inne warzywa też.
pięć najszybszych przepisów na indyka z ziemniakami:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
zupa Chłopska zatyrucha | 40 min | 77 | +45 |
zupa z indyka z warzywami | 45 min | 35 | +21 |
zupa z klopsikami z indyka | 45 min | 44 | +46 |
zupa z indyka z ziemniakami | 45 min | 33 | +178 |
zupa z indyka z zielonym groszkiem | 45 min | 40 | +16 |
jeśli masz pecha i masz twardego indyka, możesz to łatwo naprawić. Po prostu ugotuj go do połowy ugotowanego przed smażeniem. Lub marynuj w lekkiej marynacie, takiej, która nie wpływa zbytnio na odcienie smaku. Wszelkie produkty mleczne odejdą: kefir, sfermentowane mleko, śmietana, śmietana, mleko. Mięso powinno leżeć w nich przez co najmniej kilka godzin.
jeśli nie boisz się eksperymentów, namocz indyka na godzinę w wytrawnym białym winie. Wynik na pewno cię zadowoli.
podczas duszenia możesz wlać kieliszek wódki - odparuje bez pozostałości, ale ptak okaże się delikatniejszy.