skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec indyka z warzywami w piekarniku? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Weź polędwicę z indyka. Papryka polecam wziąć różne kolory - wtedy danie będzie wyglądać piękniej. Wybierz olej roślinny do smaku, mam oliwę. Zestaw przypraw i przypraw można również wybrać według własnych upodobań.
Krok 2:
Ziemniaki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w średnią kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, obrać z nasion i łodyg i pokroić w kostkę. Cukinię również umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Krok 3:
W naczyniu do pieczenia ułóż wszystkie warzywa w mieszance, zmieniając kolory.
Krok 4:
Sól, pieprz. Wlej 2 łyżki. l olej roślinny i wymieszaj.
Krok 5:
Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 6:
Filety z indyka umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki.
Krok 7:
Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim czosnek i mięso na dużym ogniu, mieszając przez około 3 minuty. Ma to na celu uszczelnienie wszystkich soków mięsnych w środku. Dzięki temu mięso nie wyschnie podczas pieczenia i nabierze pysznej złotej skórki.
Krok 9:
Pod koniec smażenia posolić i pieprzyć mięso.
Krok 10:
Przenieś smażonego indyka z czosnkiem do formy do pieczonych warzyw.
Krok 11:
Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na pół.
Krok 12:
Dodaj pomidory do formy do warzyw i mięsa. Ponownie przykryj formę folią i wstaw do piekarnika na około 20 minut.
Krok 13:
Wyjmij formę z naczyniem z piekarnika. Posyp naczynie suszonymi ziołami prowansalskimi.
Krok 14:
Przygotuj potrawy do sosu. Możesz wziąć dla niego dowolną zieleń. Mam kolendrę i koperek. Wybierz również objętość zieleni do smaku. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu do wyboru. Możesz zastąpić go naturalnym niesłodzonym jogurtem. Umyj i osusz warzywa.
Krok 15:
Drobno posiekaj koperek i kolendrę. Połącz posiekane warzywa ze śmietaną i wymieszaj.
Krok 16:
Podawaj indyka z warzywami skropionymi sosem śmietanowym. Smacznego!
cukinię można zastąpić zwykłą cukinią o jasnozielonej skórce.
oprócz wymienionych warzyw w tym przepisie możesz również użyć dyni, łodyg selera.
oprócz indyka to danie okaże się nie mniej smaczne z kurczakiem lub wieprzowiną, a także z fileta z uda z indyka. Mięso nie może być wstępnie smażone, ale pieczone natychmiast z warzywami. Wystarczy go wyciąć trochę mniej.
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g